Završena prva faza izgradnje savskog nasipa na Rači

BIJELJINA, Prva faza izgradnje savskog nasipa na Rači završena je podizanjem parapetnog zida u dužini od 450 metara, čime je riješen najveći problem na ovoj lokaciji.

Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Dragan Anđelić rekao je da su građani ovog dijela Semberije, izgradnjom parapetnog zida, u velikoj mjeri zaštićeni od Save i visokih voda.

„Ukoliko bi došlo do nekih novih velikih voda, kakve su bile prošle godine, sada ih možemo braniti sa velikim uspjehom“, rekao je novinarima Anđelić tokom posjete dijelu nasipa, gdje se izvode radovi.

On kaže da je u toku proširenje nasipa, koji će, ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, u potunosti biti završen do jula.

Anđelić je rekao da će posao na ovoj lokaciji biti nastavljen nadvišenjem kompletnog nasipa, skidanjem asfalta i podizanjem puta za oko jedan metar.

Pomoćnik direktora „Voda Srpske“ Rada Baričanin rekla je da je projekat izgradnje savskog nasipa u Rači vrijedan 2.350.000 KM, te da se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

„U julu je planiran završetak ovog posla“, rekla je Baričaninova i podsjetila da je u Semberiji do sada završen savski nasip na lokalitetu Visoč.

Ona je dodala da je na savskom nasipu na lokalitetu Rača završeno oko 45 odsto poslova, na lokalitetu Topolovac u Crnjelovu oko 75 odsto, a na glavnom obodnom kanalu Gok i regulaciji kanala Janjica oko 70 odsto poslova.

„Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, svi poslovi će biti veoma brzo završeni, najkasnije do jula“, rekla je Baričaninova.

Ona je podsjetila da je Javna ustanova „Vode Srpske“ na području Republike Srpske do sada zaključila 23 ugovora za 39 projekata, koji se finansiraju iz kredita hitnih mjera zaštite od poplava.

Na području grada Bijeljina zaključeno je pet ugovora, ukupne vrijednosti oko 6.500.000 KM. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *