Zbog rampe za meso ogromni gubici

BANJALUKA, SARAJEVO – Poljoprivrednici u BiH ogorčeni su zbog činjenice da je meso i mesne prerađevine nemoguće izvesti na evropsko tržište, čime bilježe ogromne gubitke.

Ubijeđeni su da su namirnice životinjskog porijekla ovdje dosta kvalitetnije nego u članicama EU, zbog čega pozivaju nadležne da se aktivnije uključe u stvaranje uslova za podizanje rampe za izvoz.

Iako je poznato da se BiH baš i ne može pohvaliti time da proizvede mesa više nego što treba njenom stanovništvu, farmeri ubjeđuju da među njima, ipak, ima onih koji su spremni da osvajaju strana tržišta.

“Naravno da su poljoprivrednici zainteresovani za izvoz mesa, a to im je sada onemogućeno, zbog čega su gubici katastrofalni”, poručuje Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Prema njegovim riječima,  u BiH se proizvode meso i proizvodi od mesa koji su kvalitetniji nego u evropskim državama.

“Država se ne brine o svojim poljoprivrednim proizvođačima. U interesu im je da se ugasi ova vrsta proizvodnje. Kada je riječ o kvalitetu, mogu vam garantovati da je meso ovdje 100 odsto ispravno i da je kvalitetnije od onog što se jede u zemljama EU. Kod nas je zemlja nezagađena, ispaša je ispravna, hrana kvalitetna”, poručuje Bićo.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da se poljoprivrednici zalažu za podizanje rampe za izvoz mesa u države EU.

“Istovremeno, imamo problem da EU čak ne dozvoljava ni da prevozimo meso u druge zemlje preko njihove teritorije, dok mi od njih uvozimo meso sumnjivog kvaliteta. Naši poljoprivrednici u takvim okolnostima uopšte ne mogu biti konkurentni”, rekao je Marinković.

 Naši poljoprivrednici u ovakvim okolnostima uopšte ne mogu biti konkurentni

Podsjetio je da je nedavno dogovoren izvoz kontingenta goveđeg mesa za Tursku, ali je i to, kako je potvrdio, naišlo na probleme.

“Evropska unija uopšte nije dozvolila provoz preko njihove teritorije, sa trivijalnim objašnjenjem, u smislu da se može prevrnuti hladnjača, pa će divlje životinje pokupiti ‘zaraženo meso’. To je apsurd! Zar vi mislite da mi imamo zaraženo meso i da bi ga turski kupac kupio? Zna se da je meso ispravno, ali ne dozvoljavaju da izvezemo, a nama plasiraju pitaj boga šta”, rekao je Marinković.

Time je, naglašava on, povećan spoljnotrgovinski deficit, a samim time i zavisnost od mesa i mesnih prerađevina iz EU.

Na taj deficit ukazuju i najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojim, kada je riječ o mesu, gubimo bitku u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

“Za osam mjeseci izvezli smo meso i mesne prerađevine vrijedne oko 45 miliona maraka, a u istom periodu uvoz je iznosio 178,6 miliona KM”, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

 

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kazali su da zaista ne proizvodimo dovoljno mesa ni za vlastite potrebe, ali da bi, ipak, trebalo omogućiti i izvoz.

“Svaka poslovna politika bilo koga jeste da zauzme što više tržišta. Iako dosta mesa uvozimo, imamo potrebe i za izvozom. Dakle, nama nije data mogućnost ni da pokušamo da izvozimo, a neke firme odavde bi u tome sigurno vidjele šansu”, kazali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *