Zbog sive ekonomije BiH godišnje gubi 858 mil. KM

BIJELJINA, Na sivom tržištu Bosne i Hercegovine radi 216.173 radnika, obim sive ekonomije iznosi minimalno 26,3 odsto bruto društvenog proizvoda, zbog čega država gubi godišnje 858 miliona KM, rezultat je istraživanja koje je proveo profesor doktor Milenko Stanić dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju Univerziteta „Sinergija“.siva ekonomija

Profesor Stanić za poslovni portal „CAPITAL“ kaže da na broj od 216.173 radnika u sivoj ekonomiji, na mjesečnom nivou uplaćeno je manje poreza i doprinosa za 71 milion KM, dok na godišnjem nivou to iznosi 858 miliona KM.

Da su ta sredstva naplaćena Republika Srpska, a ni FBiH ne bi imali problema sa budžetskim deficitima, praznim zdravstvenim i penzionim fondovima, kao ni sa enormnim inostranim kreditnim zaduženjima, ističe profesor Stanić.

On je procjenu sive ekonomije vršio na bazi indirektne metode, metode ponude na tržištu rada za 2013. godinu.

Suština ove metode je mjerenje doprinosa angažovanih radnika u sivoj ekonomiji rastu BDP-a. Ključno pitanje u ovom pristupu je procjena broja angažovanih radnika u sivoj zoni“, kaže profesor Stanić.

On podsjeća da od 2008. godine u BiH nema zvaničnih procjena o obimu sive ekonomije, te da je jedno ranije istraživanje Centralne banke BiH i USAID-a za period od 2001. do 2003. godine pokazalo da obim sive ekonomije prelazi čak polovinu BDP-a u BiH.

Opšte je pravilo da u uslovima nestabilnosti raste obim sive ekonomije. Kod nas je permanentno prisutna nestabilnost političkog, pravnog i ekonomskog sistema. Takvo stanje predstavlja pogodnu osnovu za visok nivo sive ekonomije.

Nema oblasti društvenog i privrednog života u kojoj se ne ispoljava neki od oblika sive ekonomije. Najveći obim sive ekonomije kod nas je ispoljen u građevinarstvu, prometu nekretnina, trgovini, poljoprivredi, šumarstvu, javnoj upravi, školstvu i zdravstvu„, kaže profesor Stanić.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *