Zvornik- Festival dječijeg folklora (FOTO)

U Zvorniku je danas otvoren 18. festival dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske na kome je nastupilo oko 1.000 učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Festival je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović koji je učesnicima poželio da se ugodno osjećaju u Zvorniku.

Otvaranju Festivala prethodio je tradicionalni defile učesnika od Osnovne škole “Sveti Sava” do Rekreativno sportskog-centra gdje se održava festival.

Predsjednik SPKD Prosvjeta iz Zvornika Radosav Perić rekao je da je ovo najstariji ovakav festival u Srpskoj.

– Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kojoj učestvuju djeca uzrasta do 15 godina – rekao je Perić, i dodao, da kroz ovakve smotre djeca zavole narodnu igru i običaje, a važno je i da se svake godine sve više učesnika.

Prema njegovim riječima, ovakve manifestacije čuvaju od zaborava naše narodne običaje, kolorit, narodne nošnje, pjesme, igre, muziku.

 

Festival dječijeg folklora (FOTO - SRNA)

Festival dječijeg folklora (FOTO – SRNA)

 

– Želja nam je da učestvuju svi narodi i narodnosti Republike Srpske, odnosno BiH, i da svako igra svoju igru i pjeva svoju pjesmu, pokaže svoje umijeće, jer pjesma je bez granica, bez predrasuda. Ako je više pjesme, onda je više ljepote i razumijevanja – rekao je Perić.

On je dodao da će djeca svoje stvaralaštvo iskazati i likovnim i literarnim radovima kroz koje će dočarati sve ono što krasi jedan narod.

– Kad se to iskaže kroz pjesmu, igru, pisanu riječ, likovni rad, onda to ostaje kao trajna vrijednost. Zato će biti održan i tradicionalni nagradni konkurs festivala sa likovnim i literarnim, novinarskim i foto radovima, tematski vezanim za narodne i dječije igre, kola, pjesme, običaje, nošnje, starine – najavio je Perić.

Organizator Festivala dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata je zvornička Prosvjeta koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama “Sveti Sava” Zvornik i “Desanka Maksimović” Čelopek, koje su domaćini.

Pobjednici takmičarskog dijela Festivala biće proglašeni večeras kada se festival i završava.Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *