10 za Palanku, Palanka za 10

Omladinski centar „Vermont“ je zajedno sa još 9 organizacija iz BiH pokrenuo projekat pod nazivom „ 10 za Palanku, Palanka za 10“ koji će se realizovati na području mjesne zajednice Palanka.
Pomenuti projekat je nastao na treningu Društveno preduzetništvo i inovacije, u oktobru 2014. godine, kada je svih 10 organizacija zajednički radilo na osmišljavanju ideje za akciju koja će biti provedena u okviru All inclusive programa.

Učesnici/ učesnice su bili podijeljeni u pet timova. Svaki tim se sastojao od mladih iz različitih zajednica, a zadatak svakog tima bio je da se izbori da njihova projektna ideja pobijedi. Pobjednički tim su činile Jasmina Salihović iz Brčkog, Arnela Memić iz Mostara, Katarina Primorac iz Širokog Brijega i Amra Mujkić iz Gračanice. Identificirale su problem u Palanci, koja je dio Distrikta Brčko, i koja je bila jako pogođena poplavama a aktivnosti koje su planirane kroz realizaciju  projekta su : uređenje mjesne zajednice, nabavka opreme, knjiga , didaktičkog materijala a sve sa ciljem poboljšanja uslova života mladih u ruralnom području Brčko distrikta kroz uspostavu „Dječijeg kulturnog centra Palanka.“
Velika akcija čišćenja dvorišta mjesne zajednice, korita rijeke Brke koja protiče kroz Palanku kao i radionica sa djecom je planirana za 15.05.2015. kada će se okupiti minimalno  100 volontera iz 10 organizacija iz cijele BiH, kako bi kroz druženje, rad i zabavu, promovisali volonterski duh.
U sklopu „Dječijeg kulturnog centra Palanka“ biće oformljena i biblioteka te ovim putem pozivamo sve naše građane da se odazovu akciji prikupljanja knjiga i didaktičkog materijala i da svoje priloge doniraju svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati u prostorijama gradskog Omladinskog centra Brčko.
Projekat podržava Fondacija Light for the World iz Austrije, Austrijska razvojna agencija, Fondacija Medicor iz Lihtenštajna i Fondacija Mozaik iz Sarajeva, u sklopu All Inclusive programa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.