150 godina od rođenja Branislava Nušića

BEOGRAD – Na današnji dan navršava se 150 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića (1864-1938).

Nušić se rodio kao Alkibijad Nuša u pravoslavnoj cincarskoj porodici Ljubice i Dorđa Nuša, u Beogradu, 20. oktobra (6. novembra) 1864. godine.

Sa navršenih 18 godina je promijenio ime i prezime u Branislav Nušić. Nakon završene gimnazije, studirao je pravo i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Iako je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, u pjesmi “Dva raba” je, kako su ocijenili cenzura i sud, ismijao kralja Milana i njegovu ulogu u tom ratu, i pjesnik je zaradio dvije godine robije.

Poslije toga je, ipak, dobio državnu službu u konzularnom predstavništvu u Bitolju, a potom u Prištini. Iz prištinskog iskustva nastala su potresna “Pisma konzula”.

Od 1900. je radio u Ministarstvu prosvete Srbije a potom je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Prvu komediju “Narodni poslanik” napisao je 1883, kao devetnaestogodišnjak, a ona je prvi put igrana desetak godina kasnije. Još teže se probijalo “Sumnjivo lice”, na prvo izvođenje te komedije se čekalo 25 godine.

Napisao je oko 100 dramskih djela, uglavnom komedija. Najpoznatije su: Ožalošćena porodica, Gospođa ministarka, Svet, Narodni poslanik, Sumnjivo lice i druge.

Nušić je u vrijeme Prvog svjetskog rata rukovodio pozorištem u Skoplju u dva navrata, 1915. i nakon proboja Solunskog fronta, 1918. godine.

Poslije rata bio je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, a po povratku u Beograd izabran je za dopisnog a od 1933. za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Autor je i nekoliko drama, među kojima: Kirije, Tako je moralo biti, Pučine, i romana Hajduci, Autobiografija.

Nušić ima spomenik u Beogradu, blizu Narodnog pozorišta, njegovo ime nosi ulica koja spaja Terazije i Dečansku ulicu.

Ima i ulicu u Smederevu, gradu u kojem je živio u djetinjstvu, a njegovo ime nose i ulice  u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Obrenovcu, Soko Banji, Banji Koviljači, Ivanjici.

Nušićevo ime nosi ulica u Sarajevu i Tuzli (Federacija BiH), u Prijedoru (Republika Srpska)…u Borovu i Mirkovcima (Hrvatska) i drugim mjestima širom bivše Jugoslavije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.