18. aprila projekcija filma “Isceljenje”

Film “Isceljenje” se premijerno prikazuje 18. aprila u 19 sati u Gradskom bioskopu u Bijeljini. S obzirom da je broj mjesta ograničen i da će biti samo jedno prikazivanje, ulaznice već u pretprodaji na blagajni Centra za kulturu, a i cijena premijerna samo 3 KM.

 Ovaj debitantski film pisca Ivana Јovića, urađen po scenariju Monje Јović, je niskobudžetno ostvarenje sa samo tri glumca, a snimljen je za 12 dana u nepristupačnim krajevima istočne Srbije.

Autor smatra da ljepota netaknute prirode predstavlja kontrast patnji koju nose sva tri filmska lika – pravoslavni monah i djed i unuk islamske vjeroispovijesti, koje igraju Јovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Јeremić.

Na internet prezentaciji navodi se da film priča o “drami nakon drame” i o ratu koji u ljudima bjesni i nakon rata, a glavni junak, pravoslavni monah, naći će se na putu unutrašnjeg iscjeljenja, na način o kojem nije ni sanjao.

Film je premijerno prikazan u novembru prošle godine na Festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu, u Njemačkoj.

Na festivalu evropskog filma u Skoplju osvojio je “Zlatno sunce” za najbolji film, a sa Festivala filmova Balkana u Švedskoj donio je u Srbiju nagrade za najbolji film i najbolji scenario.

Kritika je četvrtim glumcem u ovom autorskom filmu nazvala muziku svjetski poznate Grkinje Nektarije Karanci, umjetnice koja se bavi duhovnim pojanjem.

 

Izvor: Bijeljina Danas/Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.