5 osnovnih lekcija o kalorijama

Kakve su to “prazne” kalorije i zašto ih je važno izbjegavati, kako da jednostavno preračunate broj kalorija u obroku koji ste pripremili za danas?

Ovo je vodič kroz osnovne podatke o kalorijama koje morate znati.

Prva stvar s kojom se susrećete u dijetama su kalorije. Različite namirnice imaju i različitu količinu kalorija, pa tako malo parče čokolade može imati mnogo više kalorija od iste količine zelene salate.

Ako želite da dotjerate liniju, izbjegavajte hranu koja ima mnogo kalorija i forsirajte onu koja je njima siromašna, piše Lisa.

Prije svega, ne postoji nekoliko vrsta kalorija. Kalorije su mjera energije, pa tako masti, proteini i ugljeni hidrati imaju istu količinu kalorija, ali različite namirnice imaju različit broj kalorija.

Šta su to kalorije

Kalorije su jedinice mjere energije koje preko hrane unosite u organizam, a koje konzumirate kako biste mogli da funkcionišete. Jedna kilokalorija predstavlja količinu kalorija potrebnu da se temperatura kilograma vode povisi sa 14,5° C na 15,5° C. U prehrambenim tablicama često ćete pronaći i oznaku kilodžul (kJ). To je službena jedinica za kalorije.

Koliko energije dnevno troši ljudski organizam

Energija koju organizam potroši samo za vitalne funkcije predstavlja približno 60 odsto ukupne energije potrebne tokom dana. Ukupna energija potrebna tokom dana je između 1800 i 2000 kalorija. Riječ je o srednjim vrijednostima koje se odnose na odraslu osobu, umereno aktivnu i s normalnom težinom.

Koliko kalorija imaju namirnice koje svakodnevno unosimo

Masti: ulje, maslac, mast sadrže 9 kalorija po gramu. Ugljeni hidrati koji se nalaze u tjestenini, hljebu, krompiru i riži sadrže 4 kalorije po gramu. Bjelančevine: njima obiluju meso, riba, jaja, sir a sadrže oko 4 kalorije po gramu.

Voda, vitamini, minerali, holesterol i vlakna ne sadrže nijednu kaloriju. Namirnice koje sadrže dosta vode i vlakana, na primer povrće, daju manje energije.

Šta su to prazne kalorije

Takozvane prazne kalorije nalaze se u hrani koja ne sadrži hranljive sastojke kao što su, bjelančevine ili masti već samo energiju. Tipičan primer praznih kalorija je alkohol koji sadrži 7 kalorija po gramu, ali organizmu ne daje supstance neophodne za vitalnost. To je jedan od razloga što je iz dijeta za mršavljenje, alkohol najčešće eliminisan ili strogo ograničen: sadrži kalorije koje bez posledica mogu da se uklone iz svakodnevne ishrane.

Kako treba da se hranimo

Preporučljivo je tokom dana pojesti više laganih umjesto manje obilnih i teških obroka, jer se kalorije ne gomilaju odjednom i ne prisiljavamo želudac na pojačan rad. Tjestenina i riža, kuvanjem apsorbuju vodu, povećavaju im se volumen i težina, i time smanjuje kalorijska vrijednost, a poznato je da voda nema kalorija. Meso kuvanjem gubi vodu i donosi više energije nego kad je sirovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.