Anis lijek za kašalj, bronhitis i astmu

Izuzetno aromatična i veoma ljekovita biljka koja se koristi vijekovima.

Esencijalo ulje anisa sadrži između 80  i 90 odsto anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lijek za kašalj, bronhitis i astmu. Med sa esencijalnim uljem anisa preporučuje se djeci, prenosi Stvar ukusa.

Pored djelovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadustost.

U kombinaciji sa kamilicom, lanenim sjemenom i krušinom preporučuje se onima koji pate od opstipacije.

Anis, komorač i kim podstiču lučenje mlijeka, pa narodni ljekari savjetuju dojiljama da piju pola litra čaja od anisa dnevno. Ovaj čaj je višestruko koristan jer, pored toga što povećava količinu mlijeka, olakšava grčeve bebama jer se spazmolitične supstance iz anisa prenose kroz mlijeko.

Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta. Anis se preporučuje i protiv upala grla u kombinaciji sa žalfijom i crnim sljezom, a grickanje svježeg sjemena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha iz usta prouzrokovanog poremećajem rada organa za varenje.

Naučnici su prije tri decenije primijetili da anis sadrži fitoestogene supstance, pa se zato ova biljka preporučuje ženama u menopauzi.

U kombinaciji sa kantarionom i hajdučkom travom koristi se i protiv bolnih menstruacija.

Anis je vjerovatno najbolje biljno rješenje protiv poremećaja seksualne želje kod žena. Iako sadrži supstance koje djeluju slično ženskom hormonu estrogenu, anis jača i seksualnu želju muškaraca, pa se u kombinaciji sa celerom koristi za jačanje potencije.

Kao i druge biljke iz porodice štitarica, posebno angelika i šargarepa, anis pomaže i ljudima koji pate od psorijaze.

Anis je izuzetno efikasna biljka za uklanjanje celulita. Ako pronađete preparat koji sadrži ekstrakt anisa, možete biti sigurni da je vjerovatno djelotvoran.

Anis je bezbjedna i veoma ljekovita biljka. Ipak, nemojte je koristiti u trudnoći ili ako pijete preparate koji sadrže gvožđe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.