Batat odličan izvor energije

Batat (lat. Ipomoea batatas) nazivaju slatki krompir, iako nema veze s njim, a radi se o višegodišnjoj tropskoj i suptropskoj povrtnoj kulturi bijele, žute, narandžaste i crvene boje porijeklom iz Srednje i Južne Amerike.

U kulinarstvu se koriste sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima) te mladi listovi i vršci biljke.

Sadrži velike količine beta-karotena i vitamina C, vrijedan je izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline te malo šećera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije, posebno za sportiste.

To je i namirnica koja iz godine u godinu postaje sve popularnija zbog nutritivnih karakteristika i dobrog ukusa. Batat je prava riznica antioksidansa betakarotena i vitamina, a odličan je i za dijabetičare.

Masovno se uzgaja i jede u Americi, Africi i Aziji, a odnedavno sve više u i Evropi. Batat se, kao i krompir, može kuvati, peći, pirjati, pohovati i pržiti te u potpunosti može zamijeniti krompir.

Batat je idealna namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 jer ima nizak glikemijski indeks. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa i riba, a ako se od batate pravi pire ili se peče u rerni ne treba je soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slasna.

Prema podacima američkog Centra za nauku u službi javnog interesa batata, od sveg povrća, sadrži najviše ključnih elemenata, više i od hvaljene brokule.

Riznica vitamina

Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovinu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Batat je i vrijedan izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, dok su ostali nutrijenti prisutni barem u minimalnim količinama. Sadrži malo natrija, neznatne količine masti i nimalo holesterola, a 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal.

Poboljšava vid

Kuvanje na pari bolje je nego kuvanje u vodi, a radi čuvanja ukusa i arome, kuhati ga treba 30-40 minuta. Mladi se listovi i vršci stabljike batata kuvaju kao špinat. Ishrana bogata batatom efikasno štiti od najčešćih bolesti modernog čovječanstva: kardiovaskularnih bolesti i raka, čuva zdravlje očiju, poboljšava noćni vid, štiti od nastanka sive mrene, jača imunitet, utiče na dobro raspoloženje, stimuliše i smiruje centralni nervni sistem, štiti od Alchajmerove bolesti i demencije, reguliše lošu probavu.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.