Berni Eklston: Ispao sam budala

Prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston rekao je da je ispao budala jer je platio 100 miliona dolara da se završi suđenje na kojem je bio optužen za davanje mita.

On je dodao da mu je ipak drago što je sudski proces okončan. Njemački sud je prekinuo suđenje Eklstonu nakon što je britanski milijarder vansudskom nagodbom platio 100 miliona dolara.

“Tri i po godine sam proveo u putovanjima, sastancima s advokatima i Bog zna čemu još, pa je dobro što se to završilo. To je i dobro i loše. Dobro jer je sudija prije svega toga rekao da sam manje-više oslobođen, a tužilaštvo nije imalo slučaj. Međutim, čini mi se da sam ispao budala što sam se nagodio jer sam to učinio sa tužilaštvom, a ne sa sudijom”, rekao je Eklston za britanske medije te dodao da je kapitalistički sistem dobar.

Suđenje je trajalo od aprila, a Eklston je optužen da je njemačkom bankaru Gerhardu Gribkovskom dao mito od 44 miliona dolara u vezi s prodajom udjela u Formuli 1. Taj bankar je osuđen na osam i po godina zatvora zbog primanja mita i utaje poreza. Eklston (83) je negirao krivicu i rekao da ga je Gribkovski ucijenio.

“Suđenje se odvijalo dva dana nedjeljno i trajalo bi do oktobra. Nije lako da pokušavate da vodite posao kad imate posla s advokatima. U svakom slučaju, sve je završeno i to je dobro. Zadovoljan sam i sve je u redu. Sada mogu da radim ono što radim najbolje, a to je da vodim Formulu 1”, naveo je Eklston i dodao:

“Još tri mjeseca van Formule 1 bi zaista bilo loše. Vikendima sam radio kako bih nadoknadio sve što sam propustio tokom nedjelje”.

Sud u Minhenu je saopštio da će 99 miliona evra uplatiti njemačkom ministarstvu finansija, a milion dolara dječjem humanitarnom fondu. Novac će biti uplaćen za mjesec dana, čime će sudski proces zvanično biti završen.

U saopštenju Eklstonovih advokata navodi se da okončanje suđenja “nije ni dogovor ni poravnanje, pa ni kupovina”, a tužilaštvo je saopštilo da je takva odluka donesena dijelom i zbog godina optuženog i njegove volje da sarađuje.

Bezobrazluk

Kada je sudija pitao Eklstona da li je u stanju da za sedam dana pribavi novac, gazda F1 je odgovorio jednim skromnim “da”.

“Bezobrazluk! Platiti 100 miliona dolara pokazuje da bi ovdje u suštini morala biti enormna krivica”, okarakterisala je bivša ministarka pravde Njemačke Sabine Lojthojser-Šnarenberg Eklstonov odgovor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *