BiH će se striktno pridržavati svih standarda prilikom izvozu u Rusiju

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da će se BiH striktno pridržavati svih standarda prilikom izvozu u Rusiju.

Lagumdžija je u razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovom rekao da BiH nije uvela sankcije Rusiji, kao ni Rusija BiH.

On je podsjetio da je, u skladu sa zahtjevom ruske Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor u vezi sa značajnim povećanjem izvoza određenih vrsta voća i povrća iz BiH u Rusiju u ovoj godini, Ministarstvo inostranih poslova BiH u petak, 28. novembra, uputilo Ambasadi u Moskvi odgovor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH radi daljeg prosljeđivanja ruskim vlastima.

U fokusu razgovora Lagumdžije i Ivancova bilo je dalje unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Rusije, pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju, predstojeća OEBS-ova ministarska konferencija, a razmijenjena su mišljenja i stavovi o dešavanjima u Ukrajini i iranskom nuklearnom programu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Povodom predstojećeg, 21. zasjedanja Ministarskog savjeta OEBS-a, koje će 4. i 5. decembra biti održano u Bazelu, Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer će Srbija preuzeti predsjedavanje tom organizacijom za sljedeću godinu, naročito jer će i BiH preuzeti predsjedavanje Savjetom Evrope u proljeće naredne godine, te će tako dvije zemlje zapadnog Balkana predsjedavati dvjema organizacijama od velikog značaja.

On je naglasio da je to posebno važno jer je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta BiH.

U dijelu razgovora o situaciji u Ukrajini, Lagumdžija je istakao da je BiH od početka ukrajinske krize zauzela principijelnu poziciju i da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali nije prihvatila sankcije EU protiv Rusije, što je izuzetak u njenoj praksi pridruživanja stavovima EU, u skladu sa obavezama u procesu integracije.

Kada je riječ o iranskom nuklearnom programu, on je rekao da BiH pažljivo prati razvoj pregovora i da pozdravlja svaki napredak, te se nada da će pregovori rezultovati sveobuhvatnim rješenjem.

Lagumdžija je ruskom ambasadoru zaželio uspješan diplomatski mandat u BiH uz želju da odnosi BiH i Ruske Federacije, koji su dobri i stabilni, u narednom periodu budu dodatno unaprijeđeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.