Bijeli hljeb boje kafom

Jedan od prvih savjeta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos bijelog hljeba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hljeb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hljeb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju, piše Press.rs.

Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora.

Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hljeb, ali stručnjaci navode da se korisnost beskvasnog hljeba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo je tako u većini slučajeva.

Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hljeb, prva asocijacija bude upravo bijeli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hljeb koji nije bijele boje obavezno i zdrav.

Pojedine pekare prave crni hljeb koji zapravo to nije.

“On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smjele da postoje u hljebu, ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i vještačke boje, crveno vino”, kaže jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hljeba.

Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hljeb.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.