Brčko: Usvojen budžet distrikta u iznosu od 229.289.665 KM

Skupština distrikta Brčko usvojila je budžet za ovu godinu u iznosu od 229.289.665 KM. Budžet je usvojen kasno sinoć, poslije trodnevne rasprave u parlamentu distrikta, a glasanje su bojkotovali poslanici opozicionih partija.

Usvojeni budžet veći je za 40 miliona maraka u odnosu na nacrt projektovan na 189.486.102 KM o kojem je obavljena i javna rasprava.

Dodatni novac planirano je da bude obezbijeđen uglavnom iz neutrošenih sredstava za kapitalne projekte u 2012. godini.

Na predloženi budžet poslanici su usvojili tridesetak amandmana koje je na izjašnjavanje uputila Komisija za budžet Skupštine distrikta.

Komisija nije dala saglasnost ni na jedan od amandmana poslanika opozicionih političkih partija – po 16 SDP-a i PDP-a, te pet SP i tri nezavisnog poslanika Adnana Drapića.

Gradonačelnik Anto Domić rekao je da te amandmane nije odobrila ni Vlada distrikta.

Usvajanju amandmana prethodila je višečasovna pauza na kojoj je skupštinska Zakonodavna komisija predočila mišljenje da prilikom glasanja o amandmanima nije potrebno da sjednici prisustvuju najmanje tri poslanika iz svakog od konstitutivnih naroda da bi se pristupilo glasanju.

Na kraju vanrednog zasjedanja po hitnom postupku usvojen je Zakon o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Domić je istakao da je izbjegnuta i opasnost da zbog neusvajanja budžeta dođe do finansijske blokade ove lokalne zajednice.

“Da nismo usvojili budžet za fiskalnu 2015. godinu, od 1. aprila u distriktu ne bismo mogli ništa da finansiramo”, rekao je Domić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji budžet sadrži niz kompomenti koje će omogućiti razvoj distrikta Brčko.

Predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić izrazio je zadovoljstvo što je konačno usvojen veoma važan akt za građane distrikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.