Cijena nafte trpi nove gubitke

Cijene nafte pretrpjele su danas nove gubitke u azijskoj trgovini pod uticajem prošlonedeljne odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, što je podrilo optimizam tržišta uvodeći ga u nov period neizvijesnosti.

Globalna tržišta su nokautirana u petak, budući da je oštar pad funte na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar, prema procjenama zbrisao gotovo 2.100 milijardi dolara, dok su cijene nafte pale više od pet odsto.

Nafta je danas nastavila pad, pa se jutros u Aziji, oko 04:00 sata po Griniču, američka “laka” nafta WTI trgovala za 26 centi niže (0,55 odsto) na 47,38 dolara za barel, dok je severnomorska nafta “brent” izgubila 15 centi na vrijednosti (0,15 odsto) i ugovarana je na 48,26 dolara za barel, izvještava agencija AFP.

Cijene oba tipa nafte su skliznule naniže za gotovo 10 odsto u odnosu na maksimalan nivo u 2016. koji su dotakle ranije ovog mjeseca.

“Iako tržišni fundamenti obezbjeđuju da ne dođe do velikog pada cijena nafte, budući da Velika Britanija učestvuje sa manje od dva odsto u globalnoj tražnji, tržište ”crnog zlata” će vjerovatno i dalje biti pod pritiskom sve dok se ne smire turbulencije na finansijskim tržištima”, kaže analitičar za gas i naftu kompanije “Ernst&Jang” Sandživ Gupta.

“Svakoga su sustigli efekti Bregzita”, izjavio je Evan Lukas, tržišni strateg kompanije IG d.o.o. u Melburnu za “Blumberg njuz”.

“Ponuda i tražnja za naftom će na trenutak biti potisnuta u stranu, pošto tržišta nastoje da dokuče tačno kako će sve nadalje funkcionisati”, naveo je on.

Dodatni pritisak na sirovu naftu vrši jačanje dolara, s obzirom na to da trgovci beže u relativno sugurne valute. Jači dolar čini cene robe izražene u američkoj valuti, kao što je nafta, skupljim za kupce koji koriste druge novčane jedinice.