Crne siluete u Gospodskoj ulici u Banjaluci

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, danas 3. decembra, Helsinški parlament građana Banjaluka održao je uličnu akciju pod nazivom „Nevidljivi_e“ u Gospodskoj ulici grada na Vrbasu.

Namjera Helsinškog parlamenta građana jeste da skrene pažnju javnosti na položaj osoba sa invaliditetom, a crne siluete simbolišu nevidljivost i obespravljenost osoba sa invaliditetom.

Broj stanovnika s invaliditetom nije poznat, jer za cijelu BiH još ne postoje pouzdani demografski podaci. Preliminarni podaci popisa stanovništva pokazuju da je ukupan broj stanovnika 3.791.6225.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka rekla je da kroz siulete koje su postavljene u gradu žele da skrenu pažnju na nevidljivost osoba sa invaliditetom u našem društvu.

“Mi kao društvo i država koja bi trebala da primjenjuje zakone i pruža podršku osobama sa invaliditetom to ne čini, ne radi akdekvatno ili nikako. Siulete koje smo postavili su bez imena, bez identiteta, samo su postavili oznake na kojima piše Nevidljivi ili Nevidljiva, a na nekim od siuleta smo postavili međunarodne simbole za slijepe i slabovidne, gluve i nagluve osobe”, rekla je za BUKUDardić.

Dodaje da se osobe sa invaliditetom susreću sa brojnim problemima.

Siromaštvo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u prosjeku 15 posto stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom. U skladu s tim, pretpostavlja se da u BiH ima oko 568.743 osobe s invaliditetom.

Prema podacima različitih analiza urađenih u nekoliko proteklih godina oko 70 % osoba sa invaliditetom živi blizu ili ispod zvanične linije siromaštva, a samo stanje invaliditeta povećava mogućnost za nastanak siromaštva za 18 % prema podacima Svjetske banke.

Osobe sa invaliditetiom se svakodnevno susreću sa različitim problemamima kao što su: javne, zdravstvene, obrazovne, kulturne institucije nemaju prilagođen pristup za određene kategorije osoba sa invaliditetom; mediji nemaju prilagođen program za osobe sa invaliditetom; zbog neprovođenja zakona djeca sa invaliditetom nemaju jednak pristup obrazovanju; osobe sa invaliditetom starije od 65 godina nemaju pravo na tuđu njegu i pomoć; pravo na govorni softver za slijepa i slabovidna lica imaju samo osobe do 35 godina starosti; 95% Zakona na svim nivoima vlasti u BiH nije usklađeno sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom…

Bosna i Hercegovina ratifikovala je UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 2010. godine, ali ljudska prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine kao i međunarodnim i domaćim dokumentima i dalje ostaju nedostupna osobama sa invaliditetom koji su i dalje nevidljivi članovi društva u BiH.

Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta IN – implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH, a finansira je Evropska Unija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.