Čuvajte se analgetika!

VAŠINGTON – Tablete koje se koriste protiv raznih upala ili nesteroidni ljekovi /NASID/, kako ih nazivaju doktori, mogu biti veoma opasni i ozbiljno nauditi organizmu – pokazuju najnovija istraživanja.

Naučnici su otkrili da upotreba NSAID-a može da promijeni “aktivnost enzima unutar staničnih membrana u tijelu”, što znači da uzimanje previše analgetika, ili konzumiranje u dužem periodu, može da izbaci  tijelo “iz takta”.

Naučni tim Medicinskog fakulteta “Džon Hopkins”  testirao  je na ljudskim stanicama NSAID lijekove koji se izdaju na recept i pri tome su koristili propisane doze.

Otkrili su da te tablete  dramatično utiču na interakciju enzima sa proteinima u staničnim membranama.

Isti problem  je primjećen čak i kad su korišteni  analgetici koji su u slobodnoj prodaji u apotekama, iako u manjem obimu.

Posebno mogu biti ugrožene žene. Većina žena redovno se okreće analgeticima koji ne idu na recept, a najnoviji rezultati pokazuju da, ako u tome pretjeruju, što je česta pojava, to može da izazve cijeli niz nuspojava.

Pretjerano korištenje analgetika najčešće je povezano sa mučninama  i proljevom, ali može doći i do težih komplikacija kao što su krvarenje u želucu i povećani rizik od srčanog udara.

Ljekari navode da je paradoks u tome što konzument  može da oboli  upravo od onih bolesti zbog kojih uzima lijekove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.