Danas Svjetski dan slobode medija

BANJALUKA – Na današi dan se obilježava Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Putem linije za pomoć novinarima od maja prošle do maja ove godine u BiH su prijavljena 62 slučaja kršenja novinarskih prava, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

U tom periodu evidentirane su dvije prijave prijetnje smrću, tri fizička napada na novinare, četiri slučaja mobinga, te 11 slučajeva pritisaka i prijetnji novinarima i medijskim radnicima.

Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica, BiH se u 2014. godini nalazila na 66 mjestu od 180 zemalja kada je riječ o stanju medijskih sloboda.

Savjet za štampu u BiH prošle godine primio je 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, od čega se 11 žalbi odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

Od ukupnog broja, 40 žalbi je riješeno samoregulacijom, tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju, sa saopšteno je iz Savjeta za štampu.

Savjet za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, u 29 gradova u BiH organizuje javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

BiH je u izvještaju organizacije Fridom haus o slobodi medija u 2014. godini zauzela 107. mjesto od 199 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

Najbolje plasirana država regiona je Slovenija, koja je zauzela 41. mjesto i svrstana je u grupu slobodnih zemalja, dok su sve ostale djelimično slobodne. Crna Gora je zauzela 78. poziciju, Hrvatska i Srbija 80, Albanija i samoproglašeno Kosovo 97, a Makedonija 125.

U izvještaju Fridom hausa se ocjenjuje da veliki broj zemalja na zapadnom Balkanu i dalje pokazuje zabrinjavajući obrazac kršenja slobode medija u 2014. godini.

Od 199 zemalja, 63 je ocijenjeno kao slobodno, 71 kao djelimično slobodno i 65 kao neslobodno.

Najgore ocijenjeni su Bjelorusija, Krim, Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najslobodnije zemlje Norveška, Švedska, Finska, Holandija, Danska, Švajcarska i Luksemburg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.