Dobri uslovi za uzgajanje ljekovitog bilja

Na prostoru Republike Srpske postoje velike površine nezagađenog i neobrađenog zemljišta koje je jedan od osnovnih ulova za uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, rekao je agronom Petar Ninić.

“U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ postoji veliko interesovanje za ovom granom poljoprivrede”, rekao je Ninić na seminaru u Modriči o temi “Perspektive i mogućnosti uzgoja, sakupljanja i sušenja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na prostoru Modriče”.

Ninić, predstavnik nevladine organizacije “Centar za ekonomski i ruralni razvoj” iz Banjaluke, naglasio je da bi se pokretanjem organizovanog uzgoja i otkupa stvorili uslovi za rad i egzistenciju nezaposlenih radnika iz seoskih sredina, te ekonomski ojačala domaćinstva.

Direktor Agencije Slobodan Milojević rekao je da su na seminaru nezaposlenim licima, potencijalnim poljoprivrednim proizvođačima, iz ruralnog područja Modriče predstavljene mogućnosti zapošljavanja na porodičnom imanju putem uzgoja ljekovitog bilja.

Nedeljko Kusturić, vlasnik preduzeća “Prirodno bilje” iz Banjaluke, rekao je učesnicima seminara da BiH godišnje izvozi od 26 do 27 miliona evra začina, aromatičnog i ljekovitog bilja.

“Domaći uzgajivači i sakupljači, istovremeno, na tržištu BiH plasiraju 20 odsto svojih proizvoda”, dodao je Kusturić.

On je naveo da su potrebe domaćeg tržišta višestruko veće od ponude što otvara mogućnost poljoprivrednim proizvođačima da uzgajaju i sakupljaju veće količine bilja i šomskih plodova.

Seminar je održan u organizaciji Razvojne agencije opštine Modriča i Opštinskog odjeljenja za privredu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.