Duško Ivanović: Važno je da budemo tim

Nakon što su nastupili na turniru u Trstu. gdje su upisali tri poraza od Srbije, Italije i Kanade, bh. košarkaši stigli su u Tuzlu, gdje će se pripremati za start kvalifikacija. U Gradu soli izabranici Duška Ivanovića treniraće sve do polaska u London, gdje će, 13. avgusta, duelom s Velikom Britanijom početi borbu za plasman na “Eurobasket 2015”, čiji domaćin još nije poznat.

Četiri dana nakon tog susreta, upravo u Tuzli, tačnije u dvorani “Mejdan”, ugostiće Island, drugog rivala iz Grupe A.

“Drago mi je što se pripremamo u Tuzli i što ćemo ovdje ugostiti Island. Sjećam se ‘Mejdana’ iz igračkih dana. Uvijek je vladala paklena atmosefra i nikada nije bilo lako odnijeti bodove iz Tuzle. Nadam se da ćemo u utakmici s Islandom imati upravo takvu veličanstvenu košarkašku atmosferu i veliku podršku sa tribina”, rekao je Duško Ivanović, selektor bh. tima.

Porazi u Trstu signaliziraju da će Ivanović i njegovi izabranici imati mnogo posla do utakmice sa Britancima. Ima još stvari na kojima treba raditi, posebno u odbrani.

 Imamo dobru ekipu na okupu. Bez obzira na mnogo otkaza zbog povreda, ne želim na to gledati kao na hendikep, kaže selektor BiH

“Više od mjesec dana smo na pripremama koje su igrači sjajno odradili. Imali smo i dosta dobrih provjera, turnir u Sarajevu i dvomeč sa Švedskom bili su dosta uspješni. Međutim, ovaj posljednji u Trstu nismo odigrali na željenom nivou. Sve do tada smo i radili i igrali dobro. Jedino u određenim momentima utakmice sa Srbijom i Kanadom pružali smo ono što želimo. Ipak, smatram da su utakmice u Trstu najkorisnije do sada, jer smo imali priliku vidjeti pravo stanje u ogledima sa vrhunskim reprezentacijama”, priča Ivanović i nastavlja:

“Imamo još nekoliko dana do prve kvalifikacione utakmice sa Velikom Britanijom kako bismo popravili neke stvari u našoj igri. Međutim, mislim da je najvažnije da budemo tim i na terenu i van njega, te da vjerujemo u ovo što radimo. Imamo dobru ekipu na okupu. Bez obzira na mnogo otkaza zbog povreda, ne želim na to gledati kao na hendikep. Naprotiv, na okupu imamo najbolje igrače BiH i samo me oni interesuju.”

Za plasman na Evropsko prvenstvo potrebno je osvojiti prvo mjesto u grupi ili biti među šest najbolje drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa. Nakon utakmica u Londonu i Tuzli, bh. košarkaši će, 24. avgusta, u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” ugostiti Britance, a u posljednjem susrertu 27. avgusta će gostovati na Islandu.

Igrački kadar

Selektor Duško Ivanović za kvalifikacije na raspolaganju ima sljedećih 14 igrača: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Draško Knežević, Marko Šutalo, Nedim Buza, Nemanja Mitrović, Stefan Glogovac, Andrija Stipanović, Adin Vrabac, Miralem Halilović, Mirza Teletović, Milan Milošević, Draško Albijanić i Elmedin Kikanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.