Ekološka poljoprivredna proizvodnja

Incijativa za poljoprivredu ruralni razvoj i životnu sredinu AREA drži važan i velik dio fokusa na temu očuvanja prirodnih resursa čiji rok trajanja neupitno ističe, a koji će nas ubuduće još više ograničiti, dok rastuće stanovništvo treba prehraniti.

Mnogi danas nemaju razvijenu svijest o onome što nam slijedi ako se odlučimo i dalje odnositi na konzumeristički i potpuno nesvjestan način koji nas provjereno vodi u propast. Mnogima je ukorijenjen strah od promjene, a baš tamo ih čeka svjetlo na kraju tunela.

U Austriji je 20 posto obradivih površina pod eko-proizvodnjom, u Češkoj 11, u Italiji devet, u Sloveniji osam posto.

Proizvodnja hrane je toliko zanemarena da je zarada postala važnija od nutritivne vrijednosti onoga čime se hranimo. Da je novac zamijenio čovjeka. Nema borbe protiv bacanja hrane bez promjene stava i stila života! Odnos između neopipljivog nasljedstva i tradicije te transformacije modela proizvodnje tema je koja se sve više poteže na svim nivoima svjetske ekonomije.

Republika Srpska spada u sam evropski vrh (0,952 ha po stanovniku) po raspoloživosti poljoprivrednih površina, od čega je obradivo zemljište 893.540 ha. Organska proizvodnja hrane kod nas predstavlja jednu perspektivu iz više razloga. Prije svega imamo djevičanski čisto zemljište, čiste izvore vode i vazduh, usitnjene parcele koje predstavljaju prednost za organsku proizvodnju, imamo puno proizvođača, ali imamo i puno problema Obrađuje se, nažalost, malo poljoprivrednih površina.

Biološki uzgoj nastoji unaprijediti poljoprivredu i to lišavajući je svih sastojaka koje su štetni po čovjeka i životnu sredinu. Ako na proizvodu koji ste kupili piše da je to proizvod iz organskog uzgoja onda to znači da u procesu njegove proizvodnje nisu korišteni pesticidi, vještačka đubriva, aditivi, antibiotici, hormoni rasta i genetske modifikacije.

(Autor Mr. Milana Mišić je izvršna direktorica Incijative za poljoprivredu, ruralni razvoj i životnu sredinu AREA, Banjaluka)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.