Ekonomska politika će podstaći ekonomske aktivnosti

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da će provođenje usvojene Ekonomska politika Republike Srpske za narednu godinu podstaći rast ekonomske aktivnosti, te stabilizaciju privrednog i socijalnog stanja u Srpskoj.

“Ekonomska aktivnost, stabilizacija privrednog i socijalnog stanja i rast realnog sektora doprinijeće povećanju finansijske stabilnosti, rastu interesa spoljnotrgovinskih partnera za investiciona ulaganja u Srpskoj”, istakao je Čubrilović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom održavanja Četvrte i Pete posebne sjednice parlamenta Srpske.

Čubrilović je rekao da će ovo podstaći sve organe vlasti i institucije, posebno organizacije i asocijacije u privredi, da u narednoj godini isključivo rade na rješavanju egzistencijalnih pitanja radnika i građana.

“To je osnova za ključne reformske oblasti kao što su oporavak privrede i privredni rast, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, očuvanje socijalne sigurnosti, ostvarivanje uslova u vezi sa evropskim integracijama, organizovan i efikasan rad svih institucija Republike Srpske, prije svega pravosudnih organa”, istakao je predsjednik parlamenta Srpske.

Ukoliko bude bilo volje za ove reforme, Čubrilović ističe da je neophodna odgovornost u fiskalnom sektoru koja podrazumijeva naplatu svih javnih prihoda, kontrolu trošenja javnih sredstava, uštedu u javnoj potrošnji, obezbjeđivanje dodatnih izvora podrške privredi, posebno realnom sektoru, te svim vidovima zapošljavanja i samozapošljavanja.

On je rekao da tokom protekle noći na Petoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske nije bilo rasprave o stanju u Bobar banci, jer skupštinska većina nije prihvatila dnevni red ovog zasjedanja.

Čubrilović kaže da se ne boji rasprave o stanju u Bobar banci, a da li se neko boji i zašto, prema njegovom mišljenju, predstavlja pitanje za nekog drugog.

Inicijativu za održavanje Pete posebne sjednice pokrenula su 34 poslanika opozicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.