Epidemija morbila odjavljena u Modriči i Loparama

BANJALUKA – U Republici Srpskoj od maja prošle do 2. marta ove godine prijavljeno 2.409 oboljelih od morbila, epidemija je prijavljena u 17 lokalnih zajednica, a odjavljena u Modriči i Loparama, rečeno je u republičkom Institutu za javno zdravstvo.

Oboljeli su registrovani u 41 opštini iz svih regija Srpske, a najveći broj na području Bijeljine, Bileće i Bratunca.

Epidemije su prijavljene u Istočnom Sarajevu, Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Bileći, Ugljeviku, Srebrenici, Banjaluci, Foči, Trebinju, Zvorniku, Višegradu, Petrovu, Gacku i Derventi.

Najveći broj oboljelih prijavljen je na području regije Bijeljina – 1.074, regije Trebinje 531, regije Zvornik 257, regije Doboj 175, regije Istočno Sarajevo 170, regije Banjaluka 169 i regije Foča 33.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Jandrić rekla je Srni da je od sredine maja do kraja septembra 2014. registrovan manji broj oboljelih. Ona je rekla da je u oktobru došlo do povećanja broja oboljelih, sa daljim trendom rasta u novembru i decembru, kada je registrovan i najveći broj – 768.

“Krajem decembra broj oboljelih se naglo smanjio, a tokom januara je opadao, što je nastavljeno i u februaru kada je registrovano ukupno 319 oboljelih”, navela je Jandrićeva.

Ona je istakla da se analizom trenda oboljevanja po regijama uočava da se broj oboljelih od morbila smanjuje i stabilizuje u svim regijama Srpske, dok u regiji Foča tri sedmice nisu registrovani novi slučajevi oboljelih.

Jandrićeva je istakla da epidemiološka analiza podataka oboljelih prema uzrastu pokazuje da se najveći broj oboljelih odnosi na lica koja su rođena u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom periodu.

Ona je rekla da su, osim navedenog uzrasta, oboljevali i mlađi i stariji koji su nepotpuno vakcinisani ili se nisu vakcinisali iz određenih razloga.

“Najveći procenat oboljelih, 44 odsto su nevakcinisani, 34 odsto su osobe koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu, 12 odsto je nepotpuno vakcinisano, a pet odsto je imalo uredan vakcinalni status”, kaže Jandrićeva.

Od početka epidemije hospitalizovano je ukupno 141 oboljelo lice sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom različitih uzrasta, što je 5,85 odsto od ukupnog broja oboljelih.

Jandrićeva ističe da higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su registrovani oboljeli i epidemije u saradnji sa infektivnim klinikama, bolnicama i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske preduzimaju potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanja epidemije ove bolesti.

“Na osnovu dostavljenih podataka domova zdravlja u proteklom periodu dodatno je vakcinisano ukupno 2.295 nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih lica ili po regijama Banjaluka – 705, Doboj – 199, Bijeljina 945, zvornik -201, Istočno Sarajevo – 12 i Trebinje – 233”, rekla je Jandrićeva.

Morbile su virusna infekcija koju karakteriše povišena temperatura, curenje nosa, suzenje očiju, te osip i promjene na koži.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *