Evropa zahteva hitnu promenu Ustava BiH!

Političari u BiH posle izbora susrešće se sa novim evropskim zahtevima za promenu Ustava! Nakon slučaja “Sejdić – Finci” koji se ne rešava godinama, na dnevnom redu naći će se, po svemu sudeći, i slučaj “Zornić”, koji će dodatno zakomplikovati situaciju na političkoj sceni i osnažiti inicijative za ustavne promene!

PRESUDE ZA KOMPLIKACIJE Evropski sud u Strazburu

Odlučujući u predmetu “Azra Zornić protiv BiH”, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u njenu korist. Zornićeva, službenica Ustavnog suda BiH u Sarajevu i bivši kandidat SDP-a BiH, tužila je BiH za diskriminaciju jer se, prema važećem Ustavu BiH, nije mogla kandidovati na izborima za Dom naroda i Predsedništvo BiH zato što se ne izjašnjava kao pripadnik nijednog konstitutivnog naroda.

 

Nesporazum agenata

Dok je Sud u Strazburu kategoričan da svim građanima treba dati podjednako pravo da biraju i budu birani, agent BiH pred ovim sudom Monika Mijić ocenila je da tužba Zornićeve ne ispunjava osnovne uslove i da je kao takva u startu trebalo da bude odbačena. Njena zamenica Zikreta Ibrahimović, koja je angažovana u predmetu “Zornić”, međutim, ističe da je iznenađena ovakvom ocenom Mijićeve, objasnivši da nisu uopšte ni pričale o ovom slučaju.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

Brankica Spasenić

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *