Evropske berze porasle zahvaljujući preuzimanjima

LONDON, Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija porasle, nakon prošlonedjeljnog pada, što se ponajviše zahvaljuje vijestima o preuzimanjima u zdravstvenom sektoru.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, na 1.352 boda, nakon što je prošle sedmice pao 1,1 odsto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,2 i 0,7 odsto.

Među najvećim je dobitnicama jutros akcija Shirea, s rastom cijene za 1,4 odsto, nakon što je ta irska kompanija pristala platiti 5,2 milijarde dolara za preuzimanje NPS Pharmaceuticalsa.

Akcija Rochea poskupila je, pak, 1 odsto, jer će ta švajcarska kompanija za 1,18 milijardi dolara preuzeti Foundation Medicine, kompaniju za molekularnu analizu.

To je podstaklo i cijene drugih akcija u zdravstvenom sektoru, pa je STOXX Europe 600 indeks tog sektora ojačao 0,8 odsto.

„Nastavak konsolidacije u tome sektoru znači da će i dalje privlačiti pažnju ulagača“, kaže Terry Torrison, direktor u kompaniji McLaren Securities.

U fokusu ulagača biće danas i energetski sektor, jer su jutros cijene nafte pale više od 1 odsto, krenuvši ponovo prema najnižim nivoima u pet i po godina.

Posljedica je to oštrog smanjenja procjena kretanja cijena nafte u ovoj godini Goldman Sachsa.

Analitičari te investicione banke očekuju da će cijena ‘crnog zlata’ na londonskom tržištu ove godine prosječno iznositi 50,40 dolara po barelu, dok su prije očekivali 83,75 dolara. Procjene prosječne cijene na američkom tržištu snizili su, pak, sa 73,75 na 47,15 dolara.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo, dok su na većini ostalih azijskih tržišta cijene akcija pale, kao i u petak na Wall Streetu. Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.