FEST počinje 27. februara

Međunarodni beogradski filmski festival FEST biće održan od 27. februara do 8. marta, a gost festivala biće holivudski glumac oskarovac Ričard Drajfus, najavili su organizatori.

Umjetnički direktor FEST-a Јugoslav Pantelić rekao je na konferenciji za novinare da će Festival od ove godine postati takmičarski.

On je rekao da će na Festivalu biti prikazano 90 premijera, a među gostima će biti reditelji Aleksandar Sokurov, David Oelhofen i Moksen Makmalbaf.

“Ove godine u glavnom takmičarskom programu dominiraju filmovi koji imaju temu odrastanja u atipičnim sredinama”, rekao je Pantelić i najavio da će u toj selekciji biti prikazano 15 filmova, a gostovanje je za sada potvrdilo 11 filmskih ekipa.

Ovogodišnji 43. FEST otvoriće film “Sen Loran” Bertrana Boneloa o životu čuvenog dizajnera Iv Sen Lorana, koji je premijerno prikazan u Kanu.

FEST će biti takmičarskog karaktera u međunarodnoj i domaćoj srpskoj selekciji, a nagrade će biti dodjeljivane u više kategorija.

Glavna nagrada je “Beogradski pobednik” ili “Viktor”, a slijede priznanja žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku i mušku ulogu i za najbolji debi.

Biće prikazan i omaž ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu i srpskoj glumici Mileni Dravić, koji su ove godine laureati “Beogradskog pobednika” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, kroz prikazivanje presjeka njihovih filmova u Kinoteci.

Filmovi će biti prikazivani na različitim lokacijama u gradu – u Centru “Sava”, gdje će biti glavne projekcije, zatim u Domu sindikata, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu “Fontana” i u dvije zgrade Kinoteke.

Premijerno će biti prikazan i debitantski film Vuka Ršumovića “Ničije dete”, ovjenčan nagradama na međunarodnim festivalima, među kojima je i na festivalu u Palm Springsu.

Festival će zatvoriti ruski film “Bataljon”, režisera Dmitrija Meškijeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *