FIAT će nove modele praviti u Turskoj, Kragujevac nije u planu

Iako će dijeliti platformu sa FIAT-om 500L, ni jedan od tri nova modela neće se izrađivati u Srbiji. FIAT-ov turski partner, kompanija Tofas, najavila je da će investirati milijardu dolara u fabriku u Bursi, kako bi se u tom pogonu stvorili uslovi za proizvodnju novih automobila italijanske kompanije.

Kako prenosi Automotive News, u pitanju su modeli koji će nasljediti odlazeći Bravo, kompaktnu limuzinu Linea, kao i još jedan automobil koji će u gami FIAT-a zauzeti mjesto nekadašnjeg modela Stilo karavan, koji je ukinut 2008, prenosi B92.

Početak proizvodnje prvog od pomenutih vozila najavljen je za 2016, a sva tri automobila djeliće platformu sa FIAT-om 500L, odnosno krosoverima 500X i Jeep Renegade.

Realizacijom ovog projekta, FIAT će praktično preseliti proizvodnju nasljednika modela Bravo u Tursku. Do sada se Bravo izrađivao u Italiji, a proizvodnja aktuelnog modela okončana je u julu 2014, dok se ovaj automobil još uvek pravi u pogonu u Brazilu.

Iako se u vijesti novim modelima ne spominje FIAT-ova fabrika u Kragujevcu, po svemu sudeći u tom pogonu će se i dalje proizvoditi samo jedan model, FIAT 500L.

Ako se realizuju najavljeni planovi, to će značiti da je FIAT još jednom zaobišao kragujevačku fabriku kao moguću lokaciju za proizvodnju nekog od novih modela.

Prethodno je saopšteno da će se nasljednik FIAT-a Punto proizvoditi u Poljskoj, dok se FIAT 500X izrađuje u Italiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *