Filmska ekipa napustila Trebinje

TREBINJE – Ekipa filma “Na mliječnom putu”, proslavljenog režisera Emira Kusturice, snimila je u ponedjeljak u selu Uvjeća, kod Trebinja, završne scene planirane za ovu godinu, a jutros je napustila hotel “Platani”, gdje je bila smještena.

Boban Dedeić, asistent režije filma, kaže da će snimanje biti nastavljeno u aprilu, ukoliko to budu dozvolili vremenski uslovi, odnosno ukoliko dani budu dovoljno sunčani.

“Već ulazimo u vrijeme više oblačnih nego sunčanih dana, kada nemamo ni dovoljno svjetlosti za snimanje dobrih kadrova, pa ćemo se u Trebinje na dosnimavanje ostataka filma vratiti na proleće, kada nam se ponovo vraća i Monika Beluči i ostali glumci – Sloboda Mićalović, Miki Manojlović, Sergej Trifunović”, kaže Dedeić.

Objašnjava da je do sada snimljeno preko 70 odsto filma, te da je najviše nedorađenog materijala ostalo u Uvjećoj, kao i nešto malo na Klobuku i Hutovu blatu, odnosno vodopadu Krvica, te na Lebršniku kod Gacka, lokalitetima na kojima je, takođe, snimljen dobar dio filma, ali ostaju završne scene.

“Uvjeća nam je, ipak, ostala najnedovršenija, gde su se proteklih dana snimale scene sa školom i neki delovi sa specijalnim efektima. S obzirom na to da je ovde predviđeno snimanje dobrog dela ratnih scena, za koje su letos angažovani uglavnom muški statisti, najveći deo tih kadrova nam ipak ostaje za proleća, kada ponovo okupljamo statiste i nastavljamo celokupnu priču”, dodaje Dedeić.

Pošto je Emir Kusturica perfekcionista, nije isključena ni mogućnost ponovnog dosnimavanja pojedinih već urađenih scena, tako da bi i na proljeće mogao biti odrađen još veliki dio posla. Ipak, sigurno je da će se tada, osim Belučijeve, među srpskim glumcima prvi put pojaviti i Miki Manojlović, koji je očekivan na snimanjima u oktobru, ali je to ipak prolongirano za april.

Tada će, u stvari, biti snimane scene dolaska vojnika plaćenika Božovića (Miki Manojlović) u rodno selo Klobuk, gdje mu je sestra, prijeratna poznata gimnastičarka (Sloboda Mićalović) u kampu za izbjeglice pronašla Italijanku (Moniku Beluči) za nevjestu.

“S obzirom na to da se ova nevesta zaljubljuje u Kostu (Emir Kusturica), koji od njih nabavlja mleko, a koja beži sa njim krijući se i od potere i od napadača koji su pobili celo Kostino selo, te scene sakrivanja u vodi, na vodopadu Kravica, već su dobrim delom i nasnimane, ali ostaje još dobar deo posla”, dodaje Dedeić.

Zasad, kaže, sve teče po planu i snimljeni dio se će se spajati sa već postojećim dijelom ranije urađenim u kratkometražnom filmu o monahu Kosti koji je Kusturica snimio u Uvjećoj, gdje, budući da njegova draga (Monika Beluči) gine, on skrhan bolom svakodnevno na vrh kamenitog brda iznosi vreće sa kamenom, isplače se i vraća se nazad.

Zanimljivo je da, među tri priče, o monaštvu, ljubavi i zmiji, Emir Kusturica ističe ovu treću, u kojoj, kako kaže, ona oslikava dobro i zlo, jer, nakon jednog slučajnog Kostinog prolijevanja mlijeka koje zmije popiju, to postaje ritual, a one ga, kada narastu, spasavaju od sigurne smrti.

Iako je bila planirana za ovogodišnji Kanski festival, premijera filma “Na mliječnom putu” očekuje se na istoj filmskoj manifestaciji naredne godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *