Gledaju domaće, kupuju strano

Čak 99 odsto potrošača u BiH u potpunosti ili djelimično poznaje bh. proizvođače i njihove brendove, ali njih svega 35 odsto domaće proizvode konzumira, i to tek ponekad.

Ovo je pokazalo istraživanje agencije „Global Market Solutions“ (GMS), koja već godinama sprovodi ovakve monitoringe.

Istraživanjem je zaključeno, kako je saopšteno iz GMS, da su ispitanici pokazali visok nivo poznavanja brendova – od tekstilne industrije, preko konditorskih proizvoda do mesne industrije.

„Kao razloge kupovine domaćih brendova u 28 odsto slučajeva navode patriotizam, te u istom procentu navode i cijenu. Kvalitetom je motivisano 23 odsto potrošača, dok je dostupnost razlog zbog kojeg se za kupovinu odlučuje tek 19 odsto kupaca“, naglašavaju iz GMS-a.

Ističu još i da je većina građana BiH podjednako saglasna da država treba da aplicira određene mehanizme u cilju zaštite domaćih proizvođača kako ne bi bili skuplji od uvoznih proizvoda.

„Kroz istraživanje se pokazalo da su ispitanici u 69 odsto slučajeva zadovoljni cijenama domaćih proizvoda“, saopštili su iz GMS-a, iz kojeg ocjenjuju da je stanovništvo BiH, ipak, sve svjesnije značaja konzumiranja proizvoda bh. proizvođača.

Da kupci biraju domaće na policama, poziva ih i Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, koji ističe da je, ipak, suštinski problem u tome što potrošači nemaju izraženu svijest o značaju kupovine domaćeg.

„Kupovinom domaćih proizvoda jačamo domaću privredu. To znači više novca za školstvo, zdravstvo, sport, kulturu, odnosno sve one segmente života na koje se na taj način može uticati. Dalje, zadržavamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta, ali i smanjujemo odliv našeg novca u inostranstvo“, naveo je Blagojević.

I borci za prava potrošača smatraju da bi kupci trebalo da pri odabiru šta će staviti u svoju korpu u trgovinama uzimaju artikle proizvedene u našim gradovima. To, ističu, već duže vrijeme zagovaraju.

„Od toga je višestruka korist. Sigurno je da, kada govorimo o sirovom mesu, ono koje je sa naših prostora nije zamrzavano i puno je zdravije, ali i svježije. Drugo, imamo i koristi od toga što ostaje novac kod nas i ulaže se dalje“, naglašava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Međutim, kako je rekao, potrošači sa malom platežnom moći gledaju da prođu što je moguće jeftinije i u prvom planu im je cijena.

„To je razlog zbog kojeg se potrošači često opredeljuju za ono što je jeftinije, odnosno ne gledaju porijeklo. Zbog toga bi naši proizvođači morali da vode računa o tome da budu konkurentni“, pojasnio je Petrović.

Trgovci su se uvjerili da, kako kažu, potrošači nisu shvatili da kupovina domaćeg izgrađuje naše društvo, te ističu da imaju dvije vrste kupaca.

„Jedni su oni koji smatraju da su ‘sami sebi veliki’ ako kupuju strane poznate marke, a drugi su oni koji zbog lošeg imovnog stanja kupuju jeftiniju robu“, ističe Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka. Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.