Golmani griješe kao kockari

Naučnici su pod lupu stavili sva izvođenja jedanaesteraca na svjetskim i evropskim fudbalskim prvenstvima od 1976. do danas, a rezultat pokazuje da golmani prave iste greške kao i kockari.

Kada se u kockarnici kuglica u ruletu više puta uzastopno zaustavi na crvenom polju, kockari na to odmah reaguju tako što svoje žetone stavljaju na crno. Oni, naime, imaju osjećaj da je vjerovatnoća veća da će se kuglica drugi put zaustaviti na crnom polju. Matematički gledano, ovakvo razmišljanje nema smisla. Naime, svaki put kada se kolo sreće okreće vjerovatnoća da se kuglica zaustavi na crnom ili crvenom polju je ista – osim, naravno, ako je rulet mehanički manipulisan. Pogrešnu pretpostavku da se vjerovatnoća ishoda izvodi na osnovu prethodnih događaja psiholozi nazivaju kockarskom zabludom.

Istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu su sada otkrili da čak i fudbalske svjetske klase nasjedaju na ovu zabludu i objavili su ovo saznanje u stručnom časopisu “Current Biology”. Naučnici su pregledali sve fudbalske utakmice na svjetskim i evropskim prvenstvima od 1976. godine, koje su završene izvođenjem penala. Pritom su otkrili da se poslije nekoliko puta nakon što jedan fudbaler šutira u jednu stranu protivničkog gola, golman dotične ekipe značajno češće baca u suprotnu stranu. Očigledno je očekivao da će sljedeći pokušaj vjerovatno ići u tom pravcu. Naučnici kažu da je ovaj fenomen toliko jasan da bi fudbaleri koji šutiraju na gol to zaista mogli da iskoriste.

Kada se radi o jedanaestercima, ovdje vrijedi isto pravilo kao i kod mnogih drugih igara, kao što je na primjer poker. Od ključnog značaja je da za protivnika budete nepredvidivi. Naučnici iz Londona zato preporučuju da golman odluči na koju će se stranu baciti, te da od toga ne odustaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *