Grad Bijeljina: Konkurs za dodjelu 30 stipendija

Gradska uprava Bijeljine raspisala je konkurs za dodjelu 30 stipendija redovnim studentima u akademskoj 2014/2015. godini.

Uslov za odobravanje stipendije studentima na fakultetima društvenih i prirodnih nauka je najmanja prosječna ocjena osam, za studente fakulteta tehničkih i medicinskih nauka prosječna ocjena 7,5, dok je za studente koji su djeca poginulih boraca i za pripadnike manje zastupljenih konstitutivnih naroda uslov za ostvarivanje prava na stipendiju najmanja prosječna ocjena sedam.

Prošle godine dodijeljeno je 27 stipendija, na konkurs se prijavilo 112 kandidata, od kojih je 46 ispunjavalo uslove koji se odnose na struku i prosječnu ocjenu, prenosi “Bijeljina promo”.

Odlukom lokalne skupštine u Bijeljini se gradske stipendije dodjeljuju od 2006. godine studentima, učenicima generacije osnovnih i srednjih škola i učenicima iz kategorije djece sa posebnim potrebama.

Stipendije se isplaćuju deset mjeseci u godini. Stipendija je za učenike prošle godine iznosila 80 KM, a za studente 170 KM mjesečno.

Iz gradskog budžeta stipendirano je i 13 učenika srednjih škola koji su bili učenici generacije u gradskim osnovnim školama, šest studenata koji su bili učenici generacije u srednjim školama i četvoro učenika sa posebnim potrebama koji se obrazuju u osnovnim i srednjim školama u Bijeljini.

Grad trenutno stipendira 165 studenata i učenika.

U gradskoj upravi navode da se vrste zanimanja i broj studenata koji će se stipendirati iz budžeta grada određuje uz uvažavanje podataka o deficitarnim kadrovima koje imaju Zavod za zapošljavanje, Privredna komora Bijeljine i gradska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.