Hodajte što češće bosi

Hodanje po neravnom terenu, po zemlji, travi, pjesku ili šljunku, dobro je za stopala, naročito dječja, tvrde ortopedi.

Čak i ako ljeto provodite u gradu, iskoristite lijepo vrijeme, pronađite tek pokošen travnjak u obližnjem parku, stazu posutu šljunkom ili dio pješčane riječne obale i šetajte bosi, prenosiRTRS.

Hodanje po neravnom terenu, po zemlji, travi, pjesku ili šljunku, dobro je za stopala, naročito dječja, tvrde ortopedi. Ali, ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez cipela, sandala ili patika biti neobično, možda i malo bolno.

Stoga je najbolje da za početak izaberete mekšu podlogu, kao što su pjesak ili trava. Јer, dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tijela ravnomjernije raspoređuje, tijelo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši.

Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci. Sem toga, na tabanima se nalaze nervni završeci povezani sa različitim djelovima vašeg tijela pa hodanjem bez obuće stimulišete različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Stopala i brojke

Da li ste se ikada zapitali koliko koraka prosječan čovjek prehoda u toku dana ili koliko kostiju se nalazi u vašim stopalima, gdje se sve nalaze žljezde znojnice i gdje ima najviše nervnih završetaka na vašem tijelu?

Tokom života čovjek u prosjeku prepješači oko 185.000 km, ili 10.000 koraka na dan, što je dovoljno da četiri puta obiđe Zemlju!

U stopalima se nalazi 26 kostiju, 33 zgloba, više od 100 ligamenata i 19 mišića.

Na stopalima se takođe nalazi oko 250.000 žljezda znojnica.

Nokti na nožnim prstima rastu brže tokom toplih dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *