Hotel »Zagreb« dobija novi krov i fasadu

SARAJEVO – Nacionalni spomenik BiH – Hotel “Zagreb” koji predstavlja dio urbane istorije centralnog dijela Sarajeva, počinje da dobija svoj stari izgled. U punom jeku izvode se unutrašnji i vanjski radovi.

Tehnički direktor firme Neimari d.o.o, koja je izvođač radova Sedžad Mizdrak kazao je Agenciji Fena da se radovi izvode u punom jeku te da trenutno završavaju krov i fasadu.

– Što se tiče vanjskih radova, planiramo završiti krov i fasadu prije početka padavina, a paralelno razvodime elektro i vodovodne instalacije – istakao je.

Najavio je da planiraju završiti objekt do kraja godine.

– Svaku ciglu smo uzeli i oprali te je ponovo vratili na fasadu objekta. Sve je građeno originalnim ciglama radi zadržavanja originalnog izgleda hotela – zaključio je.

Istorijska građevina – Hotel “Zagreb” u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin-Dvora. Objekt je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao istorijsko ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata te je objekt usklađen s aktuelnim estetskim stremljenjima.

Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku istorijsku i dokumentarnu vrijednost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *