Hrana koja će vas najbolje ugrijati

Tokom hladnih dana najpametnije je birati zdrave namirnice bo

Ljudski organizam drugačije reaguje u hladnim danima pa je onda i ishranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što griju organizam, istovremeno ga i štite od bolesti.

Ovsena kaša

Ovo je idealan obrok za hladne dane. Ovas će organizmu obezbijediti dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas dugo vremena održati sitima. Sadrži i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju holesterol i blagotvorno djeluju na zdravlje srca, a i sprječavaju nastanak raznih infekcija.

 

Supa od bundeve

Ako vam nedostaje vitamina A, bundeva je prava namirnica za vas. Naravno, bundeva sadržava i obilje drugih vitamina, a svi oni biće važni za održavanje imuniteta tokom hladnih dana i sprječavanje nastanka prehlade i gripa. Uz sve to, supa od bundeve je i ukusna pa bi bilo dobro da je u hladnim datim što češće jedete.

Čili

Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer grije organizam. Čili sadrži sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorijevanju masnoća. Uz to, čili sadrži i proteine koji pozitivno djeluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.

 

Crni pasulj

Ništa vas neće tako dobro ugrijati u hladnim danima kao crni pasulj. Osim što je ukusan, crni pasulj i izuzetno je zdrav. Sadržava gvožđe, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni pasulj blagotvorno djeluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, a preventivno djeluje i kod nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.

Kelj

Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šoljice kelja ima čak 260 odsto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadrži i vitamin C, kalcijum i kalijum. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grijati u hladnim danima i istovremeno čuvati vaše zdravlje.

 

Orah

Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrastog voća. Sadrži vrijedne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu se dodavati i čitavom nizu drugih jela. Štite ljudski organizam od štetnih uticaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripa. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.

Јabuke

Јabuka je super voće za koje se već godinama zna da blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. Sadrži sve vrijedne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže pri varenju i sprječava razvoj karcinoma. Ukusna je i trebala bi vam se naći na jelovniku tokom zimskih dana.

gate vitaminima i mineralima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.