Hrana skuplja za devet KM

BANJALUKA, Domaćinstva u Srpskoj bi mjesečno izdvajala devet maraka više za hranu ako PDV bude povećan sa 17 na 22 odsto.

Osim povećanja osnovne stope PDV-a Vlada RS je pokrenula inicijativu i za uvođenje niže stope od deset odsto koja bi bila primjenjivana na osnovne životne namirnice, lijekove i bebi opremu.

Računicu uticaja promjene politike PDV-a napravio je Pokret potrošača RS čiji sekretar Dragovan Petrović kaže da su analizirali cijene svih prehrambenih proizvoda.

Niža poreska stopa bila bi primjenjivana na brašno, hljeb, mlijeko, jogurt, ulje, mast, so, šećer, homogeniziranu dječiju hranu i lijekove. U Pokretu potrošača RS naglašavaju da se u troškovima prehrane nalazi oko 65 proizvoda i da se za dobar dio njih odnosi viša stopa PDV-a čije je povećanje planirano na 22 odsto što znači da bi donijela značajno poskupljenje.

– Prehrambeni proizvodi nisu samo mlijeko, hljeb, jogurt, brašno, ulje, šećer, so i mast… Tu su i meso, mesne prerađevine, voće, povrće, sirevi. Zbog toga bi nižom stopom PDV-a trebalo obuhvatiti svu hranu ukoliko se želi pomoći socijalno ugroženom stanovništvu ili bar ne podizati sadašnju osnovnu stopu PDV-a – istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, jedno od rješenja za manje troškove za hranu može se postići uvođenjem progresivne stope PDV-a na luksuzne proizvode.

– Veću stopu PDV-a trebalo bi uvesti na alkohol, kafu, duvan i skupe kozmetičke preparate – naglasio je Petrović.

Prosječni mjesečni troškovi za hranu za četvoročlanu porodicu trenutno iznose 632 marke.

– Cijene hrane do sada su uglavnom bile stabilne, jer nije bilo ni prostora za njihov rast – kaže Petrović i dodaje da oko 70 odsto domaćinstava zbog niskih primanja ima probleme sa kućnim budžetom čiju glavninu troše za hranu, lijekove i režije.

Komunalije

Dragovan Petrović kaže da su poslije troškova za hranu prioritet domaćinstvima plaćanje računa za komunalije.

– Struja, voda, smeće i grijanje su prioritet. Mnogi se zbog tih računa slabije hrane kako bi svojim skromnim budžetom uspjeli da izmire sve obaveze – kazao je Petrović. Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *