Hrvatska Atlantik Grupa kupila srpsku »bakinu tajnu«

ZAGREB – Atlantik (Atlantic) grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije “Fudlend” (Foodland) sa sjedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, u naselju Igros.

Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine, prenio je portal Sibiz.

U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam miliona evra.

Akvizicija prehrambene kompanije s prepoznatljivim brendom “bakina tajna” i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantik grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja.

Asortiman Fudlenda prisutan je  u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko).

Fudlend je prema podacima Agencije za privredne registre u 2013. imao prihod od 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra. Dobit je nešto veća od 100.000 evra.

Po pisanju T-portala, preduzeće je visoko zaduženo, i to prema finansijskim institucijama: kratkoročne obaveze su veće od sedam miliona evra, a dugoročne iznose oko milio i po evra. Zaduženost je takođe dvostruko veća od kapitala što upućuje da kompaniji hitno bila potrebna dokapitalizacija ili jak strateški partner.

Dosadašnji većinski vlasnik Fudlenda Vaso Lekić rekao je da dalji razvoj kompanije i proizvoda u asortimanu zahtjeva značajna ulaganja, zbog čega su već duže vrijeme su o oblicima dokapitalizacije pregovarali s nizom potencijalnih partnera, prenosi Sibiz.

Atlantik grupa se pokazala kao vrlo ozbiljan sagovornik koji razumije prirodu našeg posla, a u razgovorima smo dobili povjerenje da je riječ o strateškom ulagaču koji će znati dobro da upravlja brendovima Fudlenda, razvijati portfolio i unaprediti tržišne pozicije, istakao je Lekić. Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeski naglasio je da su proizvodi Fudlenda  pravi dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvaliteta i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svijetu.

“Bakina tajna’ nudi džemove, slatko i sokove od jedinstvenog lokalnog voća – bilo divljih kupina, jagoda, drenka ili koprive, stopostotne sledljivosti i pripremljene na domaći način”, dodao je Tedeski.

Krunski dijamant svakako je domaći ajvar koji su kao delikates prepoznali svjetski prehrambeni trgovački lanci poput švedskog Coop-a, australijskog Woolworths-a ili americkog Roš-a, pa premium trgovci kao što su francuski Lafayette i Le Bon Marche, švicarski Globus, švedski Hemkop, britanski Selfridges, ruska Azbuka Vkusa, americki Fairway ili japanski Freshay.

“Ovaj brend ima značajan razvojni potencijal u regionu i izvan njega, gde već ostvaruje odlične rezultate. Time ova akvizicija pogađa oba cilja definisana u Atlantikovoj strategiji razvoja – širenje postojeceg brendiranog portfelja i internacionalizaciju”, naveo je Tedeski.

Kompanija “Fudlend” osnovana je 1998. godine, a osnovna joj je djelatnost proizvodnja prirodne zdrave hrane od biranih sastojaka u skladu s potrebama i standardima savremenog života.

Proizvodni kapaciteti Fudlenda smješteni su 250 kilometara južno od Beograda, u podnožju planine Kopaonik.

Asortiman obuhvata delikatesne slane namaze i umake (ajvar, pindur, ketčap, umaci za testeninu) i slatke namaze (džemovi, pekmezi, slatko) te prirodne sirupe i sokove od svježeg voća i povrća.

Povrće i voće za proizvodnju plod su netaknute prirode šireg kopaoničkog područja te lokalnog uzgoja.

Svi proizvodi izradeni su s najvećim postotkom voća i povrća i pripravljeni na tradicionalan način, bez aditiva i konzervansa. Proizvodnja u pogonima Foodlanda odvija se u skladu s visokim standardima svjetskih certifikata HCCP, ISO 9001 i BRC.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *