I Hrvatska plaća tri predsjednika

Građani Hrvatske trenutno plaćaju tri predsjednika- aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i dvojicu bivših predsjednika, Ivu Јosipovića i Stjepana Mesića.

Hrvatska se u takvoj situaciji našla pošto je doskorašnji predsjednik Ivo Јosipović, kome je mandat prestao 18. februara, neočekivano odlučio da iskoristi zakonsko pravo na predsjedničku naknadu.

Tako će Јosipović još šest mjeseci primati punu platu od 24.700 kuna (3.220 evra) i pola od toga sljedećih šest mjeseci, ukoliko u međuvremenu ne bude otvoreno mjesto na Pravnom fakultetu, gdje je predavao na katedri za krivično procesno pravo prije nego što je postao predsjednik 2010.

Takva njegova odluka naišla je na brojne kritike budući da je najavio povratak na fakultet po završetku mandata. Јosipović je, međutim, novinarima rekao da aktiviranje predsjedničke naknade ne znači promjenu u njegovim planovima, već da “mora od nečeg da živi” do odluke Pravnog fakulteta.

Uz platu za Јosipovića i aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, Hrvatska izdvaja i za bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je obavljao predsjedničku funkciju u dva mandata od 2000. do 2010. godine.

Hrvatska je, naime, jedna od rijetkih država koja ima Kancelariju bivšeg predsjednika. Koristi je Stjepan Mesić i za nju je ove godine u državnom budžetu rezervisano 863.000 kuna (113.000 evra).

Mesić je jedini bivši predsjednik koji ima doživotno pravo na korišćenje Kancelarije.

Poslije njega svi bivši predsjednici to pravo imaju samo jedan mandat, odnosno pet godina, jer je tako određeno izmjenama Zakona o pravima predsjednika po prestank u obavljanja dužnosti iz 2013. godine.

Prema zakonu bivši predsjednici imaju pravo na Kancelariju u kojoj mogu da zaposle dva državna službenika, kao i pravo na vozača i službeni automobil.

Ivo Јosipović već je ranije najavio da neće koristi pravo na Kancelariju bivšeg predsjednika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *