I tinejdžeri hoće u političare

SARAJEVO – Najmlađi u BiH o politici i političkim procesima znaju i više nego što se misli, a mnogi od njih sebe u budućnosti vide kao političare.

Pokazala je to internet anketa rađena u sklopu publikacije “Shvatite nas ozbiljno – djeca poručuju političarima”, koja je obuhvatila 330 djece uzrasta od 12 do 18 godina, a koju je objavio UNICEF BiH.

Naime, prema rezultatima ankete, čak 56,7 odsto anketiranih potvrdilo je da je pročitalo program političke stranke, a njih 64,3 odsto smatra da djeca treba da budu uključena u političke aktivnosti.

Zanimljivo je da 76,4 odsto djece smatra da u političke aktivnosti treba da budu uključena tako što će posjećivati mitinge političkih stranaka.

Sa druge strane, kako su ocijenila, djeca u BiH najviše pate od vršnjačkog nasilja u školama i na drugim javnim mjestima, a 90,1 odsto ispitanika smatra da su za to odgovorni upravo političari, pa je poboljšanje kvaliteta obrazovanja jedna od glavnih preporuka koju su im djeca uputila.

Politikom u budućnosti voljelo bi da se bavi 31,3 odsto ispitane djece, a oni koji neće ili ne planiraju da se bave njom, kao osnovni razlog su naveli to da im se političari ne sviđaju, kao i da se često njihova imena povezuju sa korupcijom.

Iz UNICEF-a su nam kazali da je jedan od razloga za relativno visoku stopu zainteresovanosti za političke programe, njihova dostupnost, kao i činjenica da je trećina djece u trenutku popunjavanja ankete imala 17 godina, a četvrtina djece 16 godina.

“S obzirom na to da se radi o budućim glasačima, koji će već na sljedećim opštinskim izborima imati priliku da glasaju za političke stranke i njihove predstavnike, taj podatak nije iznenađujući i bilo bi lijepo znati da se budući glasači informišu prije nego što im daju svoje povjerenje”, kažu oni.

Za činjenicu da većina ispitanih smatra da svoje učešće treba manifestovati kroz posjetu mitinga, kažu da je to pokazatelj da su to jedini oblici političkog učešća djece.

“UNICEF je protiv svake zloupotrebe djece u političkim kampanjama i ne smatra da djeca treba da učestvuju na političkim mitinzima. Sa druge strane, podržavamo učešće djece u procesu donošenja političkih odluka na nivou lokalne zajednice i radimo na tome da se uspostave redovni mehanizmi saradnje između djece i donosilaca odluka”, poručuju oni.

Komentarišući ove podatke, Ivan Šijaković, sociolog, kaže kako je politika zauzela najveći dio ljudskog interesovanja te da se njena generacijska granica spušta nadolje, pa je zahvatila i one maloljetne.

“Ovdje je politika zauzela treće mjesto na listi želja mladih. Na prvom mjestu su oni koji hoće da budu sportisti, na drugom svi hoće da budu pjevači i na trećem mjestu političari”, kaže Šijaković.

Kako kaže, mladi formiraju mišljenje da nemaju drugog izlaza i da se moraju uključiti u politiku i povinovati se vođama, ići na mitinge i na vrijeme se pripremiti, jer će im jedino to obezbijediti egzistenciju.

Oni su ubijeđeni da ništa ne zavisi od njih i od njihovog kvaliteta rada, već od političkih partija, odluka vođa i slično”, zaključio je Šijaković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.