Inovacijama do ekonomskog rasta

BEOGRAD, U Evropi se u 2015. godini očekuje stopa rasta od 1,5 do 2,0 odsto, a za rast ekonomije važne su inovacije i povećanje produktivnosti, rekao je profesor međunarodne ekonomije Dominik Salvatore.

Salvatore je u PKS-u, govoreći o „Perspektivama rasta razvijenih i zemalja sa tržištem u nastajanju“ predočio privrednicima tekuće trendove u svjetskoj ekonomiji, ukazao na pravce razvoja svjetske trgovine i predstavio perspektive rasta malih zemalja, kao što je Srbija, na svjetskom tržištu.

Te informacije su posebno bitne za srpsku privredu kojoj predstoji intenziviranje aktivnosti na internacionalizaciji, ali i za PKS koja joj u tome pruža podršku.

Srbija treba da intenzivira restrukturisanje svoje ekonomije, ukazao je Salvatore, ukazujući na problem troškova u takvim procesima.

Troškovi stižu brzo, a benefiti tek za godinu – dvije, a ukoliko ekonomija ne raste, neophodno je predvidjeti i dodatne troškove, rekao je Salvataore, objavljeno je na sajtu PKS.

„U Srbiji i dalje postoje propisi koji ne donose benefit i poslovni ljudi suočeni su sa rješavanjem problema restrikcija i ograničenja da bi bili konkurentni. Što lakše poslovanje, to veća konkurentnost, a veća konkurentnost uslovljava veću stopu rasta. Ograničavanje biznisa najveća je prepreka rastu“, istakao je Salvatore.

Zone koje ne rastu po pravilu su, kako je istakao, opterećene restrikcijama štetnim za biznis.

Komentarišući perspektive ekonomskog razvoja, on je ukazao da će rast u evrozoni biti sporiji u narednoj deceniji, posebno u ekonomijama u nastajanju.

Tehnički gledano, kriza nastupa svakih šest do osam godina i na to moramo biti spremni, istakao je on i dodao da je za tu spremnost neophodno znanje, jer je ono kao GPS na putu, kao i dobre prognoze ekonomskih eksperata, obrazložene, utemeljene na iskustvu.

Prema najnovijim procjenama Svjetske trgovinske organizacije, rast svjetske trgovine u protekloj godini je iznosio 4,7 odsto i nadmašio je rast svjetske proizvodnje, koji je, prema prvim procjenama iznosio 3,3 procenta, rekao je predsjednik PKS Marko Čadež.

Za razliku od razvijenih zemalja, u prošloj godini zemlje u razvoju bilježile su pad trgovine sa inostranstvom, kazao je on i dodao da je Srbija, prema preliminarnim procjenama, zabilježila skroman rast izvoza od 1,2 odsto i realni pad bruto domaćeg proizvoda od 1,8 odsto.

Predsjednik PKS je izrazio zadovoljstvo što je Komora domaćin profesoru međunarodne ekonomije na velikom broju vodećih univerziteta širom svijeta, Salvatoreu, koji je bogato iskustvo sticao i u praksi, kao konsultant Ujedinjenih nacija, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i mnogih multinacionalnih kompanija i globalnih banaka.

„Činjenica da će profesor Salvatore sa nama podijeliti svoje znanje i iskustvo utoliko je značajnija kada se imaju u vidu ekonomski kontekst u kome se Srbija nalazi i napori koje čini da oporavi svoju ekonomiju i obezbjedi uslove za održivi rast zasnovan na rastu proizvodnje i izvoza“, istakao je Čadež. Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.