Interesantne činjenice o kafi

Ako ste i vi po ustajanju iz kreveta mrzovoljni prije nego što popijete svoju jutarnju dozu kofeina u obliku toplog napitka, onda ste pripadnik grupe koja broji stotine miliona ljudi širom svijeta.

Otkrivamo nekoliko interesantnih činjenica o kafi koje vjerojatno čujete prvi put.

– Prema izvorima Bi- Bi- Si- ja i Dejli mejla automobil kojeg pokreće kafa prešao je 337 kilometara zahvaljujući procesu gasifikacije. Za ovo putovanje bilo je potrebno 70 kilograma mljevene kafe, što je jednako 11, 760 ekspreso kafa.

– “Biznis insajder” i “Miror” navode da je nakon nafte, kafa najprodavaniji proizvod u svijetu. Prihod od prodaje premašuje 100 milijardi američkih dolara, što je pozicionira ispred zlata i prirodnog gasa. Širom svijeta kafoljupci godišnje popiju 500 milijardi šoljica.

* Ovaj mirisni napitak inspirisao je i kompozitora Јohana Sebastijana Baha. Јedna njegova opera opisuje žensku zavisnost o kafi. Kada je sebi pripremao kafu, svaki put bi izbrojio tačno 60 zrna.

– Prema izvoru portala “Riders dajdžest” zbog stimulativnih efekata kafe, muslimanski vladari su je zabranili u 16. vijeku. U istom periodu ,u Turskoj su žene mogle tražiti razvod braka, ako njihovi muževi nisu bili u stanju da obezbijede pun lonac kafe.

– “Špigl” prenosi da je prva veb-kamera izumljena nakon što su naučnici sa Univerziteta Kembridž postavili video-nadzor pored aparata za kafu, kako bi znali koliko je još kafe preostalo. Sajt je zainteresovao 2,4 miliona posjetilaca, a lonac za kafu koji je bio sniman, prodat je za 3,350 funti – odnosno 8,350 maraka.

– Čuveni lanac prodavnica kafe “Starbak” nazvan je po liku zamjenika kapetana Ahaba iz romana “Mobi dik”. Na godišnjem nivou, Starbak utroši 93 miliona galona, odnosno 415,5 miliona litara mlijeka za kafu – dovoljno da napune 155 olimpijskih bazena.

– Kako navode “Biznis insajder” i “Miror” 90 % svjetske proizvodnje kafe je sa područja zemalja u razvoju, poput Brazila. 12 najvećih potrošača kafe na svijetu su industrijske zemlje. Finci su na prvom mjestu – po glavi stanovnika godišnje popiju oko 9,2 kilograma kafe.

– Majstor za kafu u jednoj od Starbakovih radnji, u kratkom razgovoru sa dugogodišnjom mušterijom, saznao je da gost ima problem sa bubrezima i odlučio da mu donira svoj bubreg.

– Ako mislite za skupo plaćate šoljicu kafe u omiljenom kafiću, razmislite još jednom. Skupa, tačnije najskuplja šoljica kafe je Kopi Luvak – čak 115 dolara. Ne dolazi ubrana od ljudske ruke, već iz izmeta divlje zvjeri po imenu Civet, koja se hrani samo najboljim zrnima ove slatko crvene kafe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *