Invalidi ponovo pred komisijom

SARAJEVO – Sastanak predstavnika ratnih vojnih invalida iz Cazina s federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida rata Zukanom Helezom održan u Sarajevu krunisan je dogovorom da se urgentno pristupi rješavanju pitanja proisteklih iz revizije njihovih boračkih prava.

Krivica za smanjenje procenta invalidnosti ili njenog ukidanja, zbog čega su borci iz Cazina najavili drastične mjere, a neki od njih i samospaljivanje, adresirana je na Institut za medicinsko vještačenje iz Bihaća.

Ministar Helez je izrazio zadovoljstvo pozitivnim ishodom razgovora, istaknuvši, u izjavi za medije, da će određenom broju ljudi biti ponovljen konzilijarni pregled, te podsjećajući da ljekarske komisije rade potpuno nezavisno od resornog ministarstva.

Pojasnio je da će onoga ko ima rješenje do 2004. godine nadležni inspektorat vratiti u raniji status, dok će oni pripadnici boračke populacije koji su uvedeni u pravo iza 2004. godine biti upućeni na konzilijarni pregled u Sarajevo kao neku vrstu drugostepene komisije koja će utvrditi stvarno stanje.

Helez je najavio da će se insistirati na odgovornosti onih koji su prouzročili spomenuto stanje, ukoliko se utvrdi da je Institut za medicinsko vještačenje napravio određene propuste.

Zadovoljstvo dogovorom istaknuo je i ministar za pitanja boraca i RVI Unsko-sanskog kantona Fadil Nuhić koji je posredovao u organizaciji sastanka s federalnim resornim ministrom, ocijenivši da je dobro što se pokazalo da su zahtjevi RVI iz Cazina opravdani.

Uz uvjerenje da će spomenuta pitanja koja su izazvala nezdovoljstvo ratnih vojnih invalida biti veoma brzo riješena, podsjetio je da među onima koji su izvedeni iz prava ima i vojno nesposobnih.

Postizanje dogovora u vezi sa statusom RVI nakon revizije njihovih boračkih prava pozdravio je i predsjedniik Opštinske organizacije RVI Cazin Sead Hodžić, izražavajući zadovoljstvo korektnim pristupom i odnosom ministra Heleza.

Istovremeno, izjavio je da očekuje da će sva otvorena pitanja i nedoumice u pogledu gubitka određenih prinadležnosti biti riješena u najkraćem roku.

Na području Cazina iz prava je izvedena 171 osoba (RVI), a kod njih oko 160 došlo je do promjene procenta invalidnosti, a što je bio neposredni povod za izražavanje nezadovoljstva boračke populacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *