Italija zainteresovana za ulaganje u Srpsku

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić sastao se sa italijanskim privrednicima u pokrajini Đulija Venecija Fruli. U budućem periodu saradnja Italije i Republike Srpske biće na višem nivou, zajednički je zaključak sastanka.

Italija je značajan investitor na području Republike Srpske i BiH, a prema obimu investiranja na sedmom je mjestu. Do sada, italijanski privrednici su investirali u drvopreradu i tekstilnu industriju, a imaju interes i da ulažu u proizvode visoke tehnologije i brodogradnju.
Smatraju da ubuduđe saradnja Italije i Republike Srpske mora biti još bolja.

Najniže poreske stope u regionu, najniže cijene električne energije, politička i ekonomska stabilnost samo su neke od prednosti Republike Srpske za strane investitore, rekao je ministar Đokić. Italijanske investitore upoznao je sa setom novih zakona koje priprema Republika Srpska, a koji će kako kaže, širom otvoriti vrata investitorima.Italijanski privrednici kažu da su zainteresovani za ulaganje u Republiku Srpsku.

Italijanski privrednici organizovali su takozvanu Kompindustriju. To je organizacija koja je osnovana prije 105 godina i ima više od 140 hiljada preduzeća sa 5.5 miliona zaposlenih. Osim u pokrajini Frulia Venecija Đulija svoje predstavništvo imaju u još 19 italijanskih regija. Ovo je samo prvi korak, kaže resorni ministar, sljedeća posjeta Italiji biće u pokrajini Lombardija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *