IZA KULISA PRIMJERNOG SUĐENJA

Zanat fudbalskog sudije je složen

             Da je lagan posao fudbalekog sudije vjerovatno bi  se čitava planeta bavalia ovim zanimanjem. U našoj državi mnogo ili nimalo kvalitetnih centara koji bi edukovali potencijalne kandidate za zvanje fudbalskog sudije. Karijera mladih sportista koji su se opredijelili za arbitražu je složena , često trnovita ali dostupna i do zvijezda.Za njih važi poseban kodeks od strane FIFA. Oni nisu zastupljeni u medijima kada kvalitetno obavljaju posao . Naprotiv kada pogriješe , a ko radi taj i griješi , onda su novinski stupci prepuni komentara , kako je trebao arbitar interpretirati pravdu a ne nepravdu,  odnosno onda su svi sudije. Oni nemaju pravo na izjave , na demantije.Kada dobiju slabu ocjenu , nestaju sa scene . U razvijenim fudbalskim zemljama  nije sve tako crno po sudije ali…

Pozitivan primjer  iz Područnog  fudbalskog saveza Bijeljina koji  je  promovisao trojku fudbalskih sudija, koja  zavrijeđuje pažnju svojim odnosom prema  najvažnijoj sporednoj  igri na svijetu.Sudijaska trojka predvođena saveznim sudijom Rajkom Đorđićem iz Bijeljine, asistentima Mladenom Mirićem i Damirom Lazićem je sudila mjesni ugljevički derbi između Rudara i Mladosti na zadovoljstvo svih aktera meča i navijača dva kluba. Mladi , poštovani, dosljedni, autoritativni, akademski obrazovni, perspektiva FSRS . Nema sumnje da će ova imena u dogledno vrijeme predstavljati i NSBiH na internacionalnim listama ,  obzirom da su mnoge kriterijume već ispunili.

Još da podsjetimo da je sudijski zanat toliko složen , jer se uči tokom čitave karijere i kada se karijera završi niko i nikada ga ne  apsolvira, upravo zato što je težak kao zanimanje.

Foto:M.J.

Sudije, pred kojima je put do zvijezda : Mirić, Đorđić i Lazić

 

M.Jugovic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *