Izbori u Donjecku 2. novembra

DONJECK – Samoproglašena Donjecka Narodna Republika /DNR/ održaće svoje izbore 2. novembra uprkos potpisivanju ukrajinskog zakona o samoupravnom statusu istočnih ukrajinskih regiona, rekao je danas lokalni premijer Aleksandar Zaharčenko.

“Taj zakon se nas ne tiče i odlučili smo da izbori budu 2. novembra. Čvrsto želimo nezavisnost i vjerujemo da je naša teritorija nezakonito okupirana”, rekao je Zaharčenko.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je juče zakon o specijalnom samoupravnom statusu određenih oblasti u regionima Donjecka i Luganska na tri godine.

Ovaj zakon predviđen je sporazumima postignutim u bjeloruskoj prijestonici Minsku početkom septembra, podsjeća TASS.

Boris Litvinov, predsjednik parlamenta DNR, rekao je danas da će Republika nastaviti da postoji uprkos zakonu o specijalnom statusu.

Zamjenik premijera DNR Andrej Purgin rekao je da je potpisivanje zakona pozitivan korak, ali da neće uticati na političku situaciju u DNR.

Zakonom o specijalnom statusu regiona Luganska i Donjecka, koji je usvojio ukrajinski parlament sredinom septembra, garantuje se pravo slobodnog korištenja i učenja ruskog ili bilo kog drugog jezika u Ukrajini. Takođe, zakonom je predviđeno održavanje lokalnih izbora 7. decembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.