Iznajmljivao 15 godina stan od 1,56 kvadrata

PARIZ – Apelacioni sud iz Pariza kaznio je sa preko 10.000 evra vlasnika stana od 1,56 metara kvadratnih, koji je 15 godina iznajmljivao taj prostor na mansardi u francuskoj prestonici po cijeni od 330 evra mjesečno, kao i agenciju koja je izdala taj prostor kao stambeni.

Ovo je do sada prvi slučaj u kome većina, odnosno dvije trećine troškova odštete i sudskih troškova pada na teret agencije koja je protivzakonito izdala ovaj prostor kao stambeni.

Tužbu protiv vlasnika mikro stana, u kome je jedva stao dušek, česma i sudopera,  podnijela je humanitarna fondacija “Abe Pjer” prije godinu i po dana zbog izdavanja stambenog prostora sa nehumanim uslovima za život, bez toaleta i kupatila, prenosi AFP.

U tom “stanu” živio je 15 godina sada 50-godišnji samac, plaćajući mjesečnu kiruju od 330 evra.

Ovo je do sada nezabilježeno mali prostor koji je izdavan kao stambena jedinica u Parizu, poslije niza zabilježenih sličnih slučajeva.

Vlasnik stana mora po odlucu suda da plati stanaru 10.000 evra zbog nanošenje materijalne štete, 1.000 evra zbog nanošenja duševne boli i 815 evra za troškove selidbe.

Fondacija je tražila da vlasnik plati odštetu njenom štićeniku, koji joj se obratio za savjet po nagovoru komšija, u visini 19.000 evra kao nadoknadu za stanarinu koju je platio u posljednjih pet godina, kao i 5.000 evra za nanošenje duševne boli.

Fondacija trenutno istražuje preko 35 slučajeva izdavanja stanova ispod devet kvadratnih metara.

Posljednji slučaj o kome se pisalo bio je stan u centru Pariza od četiri kvadratna  metra, u kome je živjela samohrana majka plaćajući mjesečno 200 evra.

Dekretom franucuske vlade od 30. januara 2002. zabranjuje se iznajmljivanje stana površine manje od devet kvadratnih metara i visine ispod 2,20 metara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.