Jesenja sjetva neizvjesna bez dodjele “zelenih vaučera”

Ukoliko Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednih neekoliko dana ne aktiviraju „zelene vaučere“ kao pomoć domaćinstvima koja su bila poplavljena ove godine, jesenja sjetva bi mogla da izostane, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović i predstavnici dva udruženja poljoprivrednika.

 

-Meteorolozi najavljuju još svega desetak dana lijepog vremena, a kad počnu jesenje kiše, to će praktično biti kraj jesenje sjetve. Prinuđeni smo da javno tražimo odgovor od Ministarstva i Vlade da li će i kada biti aktivirani najavljeni „zeleni vaučeri” kako bi poljoprivrednici u Semberiji i Srpskoj mogli da planiraju finansiranje jesenje sjetve pšenice. Zabrinuti su i distributeri poljoprivrednog repromaterijala, s obzirom da su nabavili sjemensku i ostalu robu, ali nisu sigurni kako će je prodati. Imamo informaciju da je Svjetska banka odobrila 12 miliona dolara za podršku jesenjoj sjetvi u poplavljenim domaćinstvima i, ukoliko su te informacije tačne, ne znamo zašto Vlada i Ministarstvo ne aktiviraju ta sredstva, istakao je načelnik Jović.

Jović je pojasnio da je Grad Bijeljina još prije mjesec dana dostavio sve spiskove i zapisnike o popisu šteta u poljoprivredi u nadležno Ministarstvo i da je, sa svoje strane, Grad ispunio svoju obavezu.

– Popis su vršile mješovite komisije Ministarstva i Grada Bijeljina i procijenile su štetu na 44 miliona konvertibilnih maraka. Najavljeno je da će biti isplaćeno 30 odsto vrijednosti štete, pa tražimo da se Vlada i Ministarstvo oglase, kako bi poljoprivrednici mogli da planiraju uzimanje kredita u bankama, sijanje pšenice iz ambara ili da uopšte ne siju u jesenjoj sjetvi, zahtjevao je načelnik Jović.

Na ovoj konferenciji su kao veliki problemi za poljoprivrednu proizvodnju istaknuti nepostojanje zaštite domaće proizvodnje, kao i visoka cijena sjemenske robe u Republici Srpskoj koja je za bar 40 odsto veća nego u Srbiji.

– Udruženja mljekara su na sastanku u Sarajevu najavila skoru blokadu graničnih prelaza i vjerovatno će im se pridružiti i semberski poljoprivrednici, kako bi ukazali na opasnost od potpunog propadanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Svi koji su pokušali da zaštite domaće proizvođače su smijenjeni i to je potvrda da ovom zemljom vladaju lobisti, a da se proizvođači uništavaju, zaključio je Jović.

Na konferenciji su učestvovali i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić i predstavnik janjanskih povrtlara Ahmet Musemić.

Oni su, pored zahtjeva koje je iznio načelnik Jović, zatražili da Ministarstvo isplati zaostala dugovanja za premije za predatu pšenicu i ostale premije ili da se bar objavi kad će ta sredstva biti isplaćena, s obzirom da su, pored direktne štete koju imaju zbog poplava, troškovi obrade zemljišta uvećani zbog slijeganja zemljišta nakon povlačenja vode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.