Jović: Učiniti vidljivim žene preduzetnice u dijaspori

SARAJEVO, Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović izjavio je danas u Sarajevu da je ovo ministarstvo, posredstvom Sektora za iseljeništvo, odlučilo da „učini vidljivim žene iz dijaspore, sjajne, uspješne žene u oblasti preduzetništva“.

Otvarajući okrugli sto o temi „Žensko preduzetništvo u dijaspori i BiH“, Jović je konstatovao da, iako izrazito brojna, dijaspora iz BiH je često zapostavljena i gotovo nevidljiva, mada predstavlja veliki potencijal za BiH.

„I žene u dijaspori imaju višestruke prepreke ka poslovnom uspjehu. Osim prepreke koju predstavlja percepcija preduzetništva kao `muškog prostora`, ove žene imaju i drugu prepreku u svojim karijerama, a to je njihovo porijeklo, odnosno status strankinja, imigranata, koji može da im uskrati jednake šanse sa drugima“, naveo je Jović.

On je izrazio nadu da će današnji skup biti prvi korak ka umrežavanju žena u dijaspori i da će voditi ka razvijanju saradnje u različitim oblastima, uključujući i preduzetništvo.

Ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer rekao je novinarima da je uvjeren da svijet mnogo gubi ako ne iskoristi kreativnost 50 odsto žena u svijetu, koje nisu uključene u razvoj biznisa i poslovanja.

„Svaka zemlja treba da radi na preduzetništvu i zapošljavanju žena, što se odnosi i na BiH“, poručio je Maurer.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani rekla je da je ovaj okrugli sto jako bitan skup, koji je okupio oko 70 žena lidera iz dijaspore i BiH.

„Žene preduzetnici igraju veoma veliku ulogu u ekonomskom razvoju, a najbolji primjer za to je SAD, gdje kompanije čiji su vlasnici žene zapošljavaju oko 30 miliona ljudi“, izjavila je Viranijeva.

Okrugli sto organizovali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Amabasada Švajcarske u BiH, UNDP, Centar za promociju civilnog društva i Asocijacija preduzetnica BiH.

Cilj ovog skupa je uspostavljanje povoljnijeg okruženja za pripadnike dijaspore koji žele da podrže i pomognu razvoj BiH, ali i da nadahnu druge žene da pokrenu vlastiti biznis.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa 10 opština i drugim institucijama na različitim nivoima vlasti u BiH.

Jović je jutros u Sarajevu otvorio radionicu o temi „Pregled Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u odnosu na evropske standarde“, koja je održana u prostorijama Delegacije EU u BiH. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *