“Juniori i seniori” u druženju sa stanarima Sivog doma u Bijeljini

U utorak je sprovedena nova akcija u okviru projekta “Juniori za seniore” koji se realizuje u saradnji između Društva gerontologa i Ekonomske škole u Bijeljini.

 

Na prijedlog direktora Centra za socijalni rad Milana Simeunovića učenici škole i članovi društva pozvali su u prostorije Društva stanare tzv. Sivog doma koji se nalazi odmah pored pomenute zgrade.

To su socijalno ugroženi građani o kojim brine Centar u okviru svojih mogućnosti. Koriste javnu kuhinju i primaju socijalnu pomoć, što je dovoljno samo za preživljavanje. Takođe, pripadaju i kategoriji izbjeglih, starih i bolesnih lica. Pored svih nevolja žive u dijelu grada koji je najviše pogođen i ovogodišnjim poplavama, tako da su preživljavali i te traume.

Ništa u životu ovih ljudi ne pokazuje da postoji nešto čemu se raduju. Pored simboličnog poklona u hrani i higijenskim sredstvima, ono što su učenici i članovi društva mogli da im pruže bila je lijepa riječ i osmijeh, spremnost da ih saslušaju i pokažu da nisu potpuno zaboravljeni.

Osim želje da se pomogne ovim ljudima, cilj je bio i mladim ljudima pokazati da postoje oni koji žive pored nas, na koje ne obraćamo pažnju ili čak okrećemo glavu od njih, kojim život nije bio naklonjen. Pomoć ne mora uvijek imati materijalni smisao, to može biti i lijepa riječ, osmijeh, poštovanje i uvažavanje.

Ovaj projekat podržava British Council u Bosni i Hercegovini, Narodno pozorište Sarajevoi Festival MESS a sredstva za akciju su obezbjedjena od prodaje karata predstave „Hamlet” Shakespeare's Globe.

 

 

Izvor: Bijeljina Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *