Komemoracija Bori Todoroviću: Dirljiv oproštaj kolega od velikog majstora glume

Legenda majstor, šarmer – reči su koje su se najčešće čule danas u Atelju 212 na oproštaju kolega i prijatelja od velikog glumca Bore Todorovića koji je preminuo 7. jula u Beogradu u 85. godini.

Komemoracija u prisustvu porodice održana je u prepunoj sali njegovog matičnog pozorišta, a među mnogobrojnim glumcima, piscima, rediteljima, muzičarima, poštovaocima i obožavaocima bili su i ministar kulture Ivan Tasovac i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.
Skup je počeo minutom ćutanja na koju je pozvala v.d. upravnica “Ateljea 212” Ivana Dimić.

 

– Bora Todorović je svojim darom i glumom zadužio sav pozorišni i filmski svet. Svojom vedrinom, humoron i toplinom zadužio svoj rodni grad Beograd. Svojim ulogama iz zlatnog doba zadužio je Atelje 212 koji u ovom tužnom času odaje zahvalnost svom jedinstvenom i neponovljivom članu – rekla je ona.
Od dragog kolege oprostio se njegov drug sa studentske klase iz generacije 1949-53 Toma Kuruzović koji je istakao da mu se još tada u očima videlo da je dobronameran čovek, jedan od retkih koji u sebi ima više pozitivnih nego negativnih osobina.
– Odavao je utisak čoveka koji malo priča a više razmišlja i snuje, ne hvali se i ne voli da se ističe. Bio je veliki umetnik, emotivnog stanja, karaktera svojih likova. Njegova prirodnost u glumi delovala je kao istinski život. Bio je među retkim duhovitim glumcima ali je ostvario i karakterne uloge a mnogi njegovi likovi ostaju kao spomenici života – rekao je Kuruzović.

Branislav Lečić je ocenio da je Bora bio velikan zato što se bavio anti-glumom, koristio je minimum glumačkih sredstava a postizao maksimum scenskog izraza.
On je rekao da je Todorovića upoznao kroz rad, snimajući sa njim film “Profesionalac” ali da ga je pre toga znao kao sjajnog skijaša.
– Bio je majstor. Radio je to sa lakoćom i neumorno. Nelogično mi je da takav simbol života umre. Ne liči mi to na Boru i prosto ne verujem u njegovu smrti –  rekao je Lečić.
Todorović je “imao veoma retku, neviđenu veštinu, igrao se, tako se lepo igrao i na sceni i u životu. Takvi ljudi nas leče. Za nas je uvek bio ispiracija, a ostaće inspiracija i za buduće generacije – zaključio je Lečić.
Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da je Todorović bio neponovljiv, neodoljiv, nezamenljiv.
– Mi smo kao klinci od njega učili kako se živi, šta je u modi, kako se sa merom pije, kako se udvara, a naravno i umeće neglumljene glume. Dosta smo od njega pokrali, ali to sa glumom ne. Prosto je bio neponovljiv, to se nije moglo imitirati –  rekao je Brajović.
Pominjući njegov duh i humor, Brajović je dodao kako mu se čini da je nemoguće da takav čovek umre, a opraštajući se od njega, izrecitovao je stihove Mike Antića “Ako ti jave da sam umro…”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.