Komić: Ulaganje u nauku je investicija za budućnost

TREBINJE – Ulaganje u nauku je investicija za budućnost i veoma je važna za razvoj i dobrobit čovječanstva, rekao je večeras u Trebinju ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvarajući manifestaciju “Noć istraživača”.

Komić je rekao da se organizovanjem manifestacije “Noć istraživača” želi poslati poruka da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za naučno-tehnološki razvoj.

“Uvjeren sam da inovatorima treba pružati još veću podršku, jer budućnost svijeta je u inovacijama”, rekao je Komić, napominjući da one zemlje koje imaju najveći broj istraživača nisu i najinovativnije.

On je istakao da nauka predstavlja težak, mukotrpan i neizvjestan posao, ali ujedno i zanimljiv i kreativan, te jedini koji može da ponudi određena rješenja za brojnim izazovima sa kojima je čovječanstvo suočeno – od demografskih promjena, ekonomskih, socijalnih, klimatskih, ekoloških i drugih.

Ukazujući na veliki značaj razvoja nauke, Komić je napomenuo da će ove godine u svijetu za istraživanje i razvoj, odnosno za nauku, biti izdvojeno oko 1,6 triliona dolara.

On je izrazio nadu da će inovatori u Republici Srpskoj sve više dolaziti do izražaja, podsjećajući da postoji nekoliko manifestacija u Srpskoj gdje se mladi mogu dokazati, od kojih je naveo “Inost mladih”, te takmičenje za najbolju inovaciju koje se tradicionalno organizuje, čime se podstiče inovacija i izdvajaju određena sredstva.

“Naravno da treba više sredstava za njihov odlazak na različite sajmove i izložbe, ali ono što je poseban problem je komercijalizacija tih inovacija”, rekao je Komić.

Ministar Komić je velikom broju studenata održao predavanje o temi “Ulaganje u istraživanje i razvoj – investicija za budućnost”.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović je istakao da je “Noć istraživača” veoma bitna manifestacija kojoj prisustvuje više od 300 djece iz osnovnih i srednjih škola, te fakulteta.

“Veoma je važno da nauka bude dostupna svima, da ne bude diskreciono pravo Univerziteta i profesora, a s druge strane moramo poslati jasnu poruku da se od najmlađih uzrasta sije to sjeme istraživačkog rada”, rekao je Jokanović i dodao da se na taj način može doprinijeti napretku i boljitku društva u cjelini.

On je napomenuo da će, osim predavanja o aktuelnim naučnim temama, posjetioci “Noći istraživača” moći da vide uživo zanimljive hemijske eksperimente, kao što su nevidljivo ogledalo, hemijski kameleon i druge, “i-te” lampu uz pomoć koje se razgovara sa računarom, mogućnosti “tri-de” štampača, softver za konverziju teksta u govor, te da teleskopom posmatraju zvijezde, a biće prikazan i važan softver za pomoć slijepim licima.

Manifestaciju “Noć istraživača”, koja se održava treći put u Trebinju, organizovalo je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.